Un nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina a fost inaugurat, joi, de către premierii Nicolae Ciucă și Denis Shmihal. Cu acest prilej, șeful Guvernului de la București a transmis că în aceste momente grele, după agresiunea Rusiei în Ucraina, „avem nevoie de solidaritate și de unitate”.

 

„Este un eveniment  plin de semnificatie, care atesta relatiile si solidaritatea dintre tarile noastre. Intr-adevar, e primul punct de frontiera care se redeschide dupa multi ani intre tarile noastre. Eeste un punct de trecere a frontierei nu doar intre Romania si Ucraina, ci intre Ucraina si Uniunea Europeana. 

In aceste momente deosebite, in aceste momente tragice prin care trece Ucraina dupa ce Rusia a inceput invazia la scara larga, pe 24 februarie, avem nevoie ca impreuna sa dam dovada de unitate si solidaritate.

 

Salut prezenta sefului misiunii UE de asistenta in Ucraina si sa ii multumesc domniei sale si echipei pe care o conduce pentru modul in care s-a implicat in fluidizarea deciziilor luate la nivelul UE si intre tarile noastre”, a declarat Nicolae Ciuca, intr-o conferinta comuna de presa sustinuta alaturi de omologul sau ucrainean, Denis Șmihal.

Potrivit premierului, deschiderea noului punct de trecere va facilita tranzitul rutier atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri.

 

„Voi discuta cu dl premier și despre rolul pe care comunitatea românească îl joacă în ansamblul acțiunilor pentru apărarea Ucrainei. Cetățenii români au demonstrat constant că sunt loiali și fideli statului ucrainean și sunt convins că acest lucru este apreciat

Atât guvernul României, cât și cetățenii români au făcut tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina, și vom continua împreună cu UE să facem tot posibilul în acest sens

Avem responsabilitatea să ne asigurăm că e creat climatul pentru exercitarea drepturilor minorităților atât în România, cât și în Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenția autorităților ucrainene. Noi vom face totul ca cetățenii ucraineni și români să se bucure de toate drepturile de ambele părți ale graniței”, a mai spus Ciucă.

 

La randul sau, Denis Shmihal a anuntat ca, pe lângă acest punct de frontieră, este în discuție deschiderea a altor șapte puncte.

„Mulțumim României pentru sprijinul umanitar și sub alte forme. România ajută Ucraina și cu generatoare de curent, atât de important în actuala criză”, a mai spus oficialul de la Kiev. 

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentVremea se schimbă radical – temperaturile scad dramatic. Încep NINSORILE – prognoza completă ANM
Articolul următorAccident pe un drum din Suceava! A fost implicat un microbuz cu pasageri