În bazarul din Suceava se vând ”la kilogram” antivirale anti-Covid aduse din Ucraina, pe care oamenii le iau pentru a se trata singuri acasă. Medicamentele nu sunt omologate, dar medicii recunosc că au fost folosite și în spitale și sunt eficiente.

Un fenomen ”foarte curios și foarte dubios” a fost sesizat în Suceava, unde medicamente antivirale neomologate aduse din Ucraina se vând la liber în bazar ca remediu împotriva Covid-19.

”Din ţară se filmează cu camere ascunse că la Suceava te duci şi găseşti la tarabă, la kilogram, medicamente”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, potrivit căruia este „o situație gravă” și a cerut discutarea acestei probleme în celula de criză a județului.

Problema comercializării antiviralelor din Ucraina pentru tratarea Covid în bazar a fost ridicată de consilierul județean PSD Gheorghe Iacob, care a spus că în Suceava a apărut un fenomen „foarte curios şi foarte dubios”: „Foarte mulţi cetăţeni afectaţi de acest Covid cumpără medicamente din bazar, de la ucraineni şi se tratează aşa cum se tratează”.

Managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a spus că știe despre această problemă și a atras atenția că automedicaţia nu este acceptată de către medici.

Medicamentul respectiv a fost folosit și în spital și s-a dovedit eficient

„De aceea pacienții trebuie să aibă o supraveghere medicală. De foarte multe ori automedicaţia poate să facă mai mult rău decât face acel medicament. Ştim aceste probleme, ne-am gândit şi singura soluţie este ca medicii de familie să se implice mult, mai activ în tratarea pacienţilor pe care îi au în listele dumnealor. Şi de aceea şi vaccinarea trebuie să meargă către medicii de familie, dar şi această medicaţie pentru bolnavii care pot să rămână la domiciliu”, a arătat Calancea.

Pe de altă parte, consilierul județean Rodica Andriescu, medic de familie, a recunoscut că antiviralul din Ucraina pentru tratarea Covid a fost folosit și în spital”.

Mai mult, ea a spus că antiviralul respectiv a fost eficient, însă pentru a fi folosit trebuie să fie recunoscut oficial în România.

”Recunoaştem că s-au folosit medicamente din bazar. Chiar la început şi în spital. Dar trebuie să le găsim în farmacii. 90% şi peste din pacienţii infectaţi sună la medicul de familie. Nu cred că îşi permite un pacient să aibă simptome Covid şi să nu sune la medicul lui de familie. Poate cei care nu au medic sau sunt inconştienţi. Dar majoritate sună şi medicul le recomandă tratamentul conform protocolului pe care el îl poate recomanda. Dar de ce să nu recunoaştem, acel antiviral care s-a dat a fost eficient, însă trebuie recunoscut oficial”, a mai declarat Rodica Andriescu.

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentBilanț coronavirus 29 octombrie: 12.474 cazuri noi și 481 decese
Articolul următorBilanț coronavirus 30 octombrie. Noi cifre îngrijorătoare anunțate de autorități