In cursul saptamanii trecute, la Spitalul Judetean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, a fost efectuata o interventie chirurgicala in premiera pentru judetul Suceva care a constat in excizia unui carcinom scuamocelular de buza si a ganglionilor santinela din regiunea submandibulara.

                   Pacientul a fost un barbat de 53 de ani care a dezvoltat o formatiune tumorala agresiva la nivelul buzei inferioare, care a fost in prima faza excizata in urma cu 1 luna. In cadrul laboratorului de Anatomie Patologica dr. Adelina Serban, sub coordonarea doamnei dr. Andreia Botezan, a examinat formatiunea si a identificat un carcinom scuamos bine-diferentiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatica fiind ridicata la un carcinom atat de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul si in conformitate cu recomandarile oncologice internationale, efectuarea unei interventii suplimentare: excizia ganglionilor santinela.

                    Ganglionii santinela reprezinta primii ganglioni in care se dreneaza limfa provenita din zona corpului unde se afla formatiunea tumorala. Prin identificarea lor se stabileste daca formatiunea tumorala s-a extins la sistemul limfatic. De asemenea, se evita realizarea unei interventii mai agresive, mai de durata si mai dificil de suportat de catre pacient, care ar consta in indepartarea unui numar cat mai mare de ganglioni limfatici regionali, pentru a identifica eventuale metastaze. Practic se cauta cativa ganglioni cheie si daca acestia nu sunt afectati nu mai trebuie excizati restul ganglionilor.

                    Identificarea ganglionilor santinela se poate efectua folosind injectarea de coloranti, sau printr-o metoda mai precisa, de ultima generatie, care utilizeaza injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care insa poate fi urmarit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiatii gamma, „ Gamma probe ”. In acest caz a fost utilizata metoda de ultima generatie cu participarea colectivului Laboratorului de Medicina Nucleara din cadrul Spitalului Judetean Suceava ( coordonat de dr. Gutu Mihai medic primar Medicina Nucleara si specialist in Radiologie si Imagistica Medicala, sef de lucrari la U.M.F. Iasi,cu experienta de cativa ani la Institutul Regional de Oncologie Iasi cat si la un spital din Franta, cu avizul dr. Tataranu Adrian, sef de sectie Radiologie si Imagistica medicala ).

                    Identificarea ganglionului santinela cu ajutorul radioizotopilor este utila si in tratamentul altor cancere agresive precum cele de san, piele.

                    Pana acum pentru a beneficia de aceasta interventie era necesar ca pacientul sa se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din Bucuresti, Iasi sau Cluj.

                    Este esentiala si colaborarea dintre sectia de Chirurgie Plastica si cea de Oncologie formata din dr. Dana Semen, dr. Adeline Tintila, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghina, dr. Doina Ganea.

                    Echipa operatorie pentru interventia de zilele trecute a fost formata din: dr Mircea-Dinu Bordiniuc medic chirurgie plastica, dr. Alina Buciu si dr. Danut Barbunc medici anestezisti, asistente de bloc operator Simona Ciobica si Loredana Paduret.

                    Cu sustinerea Consiliului Judetean si a conducerii spitalului, Laboratorul a fost dotat cu doua astfel de dispozitive „ Gamma Probe ”, ceea ce face posibila realizarea acestei tehnici de identificare si evaluare a ganglionilor santinela si la Suceava. De asemenea Laboratorul detine si un dispozitiv hibrid SPECT/ CT, in acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde aceasta tehnica se poate realiza 3D cu localizare anatomica foarte precisa.

 

                               

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentPrimele vești bune – Rata inflației a scăzut ușor în luna iulie – Anunțul făcut de INS
Articolul următorAtenție! În perioadele cu temperaturi ridicate albinele și viespile devin agresive. Reptilele pot migra către orașe