Cercetătorii de la Universitatea Harvard au întocmit un studiu recent, pe 120.000 de subiecți, care a scos la iveală cei mai importanți factori care, dacă sunt evitați, pot prelungi viața unei persoane cu 14 ani mai mult, dacă țin cont de cele cinci obiceiuri enumerate mai jos:

De evitat consumul de alcool regulat

Studiul arată că este nesănătos consumul de alcool în cantități mari, acesta provocând boli ale inimii. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau alcool moderat, adică maximum două pahare pe zi (de preferat vin roșu), ar putea fi chiar mai sănătoase decât cele care nu beau deloc.

Renunțatul la fumat

Fumatul a fost dintotdeauna o cauză primară a multor boli, și cu toate că suntem perfect conștienți de efectele pe care le produce, continuăm să le ignorăm. Renunțarea la fumat prelungește speranța de viață și contribuie la un stil de viață sănătos.

Sportul întârzie procesul de îmbătrânire

A fost demonstrat în repetate rânduri că exercițiile fizice reduc riscul bolilor de inimă și a diverselor afecțiuni cronice, ajutându-te să menții puterea din mușchi, un lucru foarte important odată cu înaintarea în vârstă. Specialiștii recomandă 30 de minute de exerciții în fiecare zi pentru un corp sănătos. De asemenea, exercițiile fizice încetinesc procesul de îmbătrânire.

Regim alimentar echilibrat

Probabil cel mai puțin surprinzător obicei din această listă îl constituie consumul echilibrat de alimente. Cercetările arată că respectarea unei diete echilibrate de-a lungul vieții te ajută să trăiești mai mult. Există o mulțime de informații despre ceea ce trebuie și nu trebuie să mâncăm, însă cele mai frecvente recomandări se regăsesc în piramida alimentelor pe care ai văzut-o pentru prima dată, probabil, în școala generală – multe fructe și legume, carne slabă și pește, curcan, ouă, lapte, cereale și cât mai puțin zahăr procesat. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ții minte în legătură cu acest aspect este că ai nevoie de o dietă sănătoasă.

Menținerea în greutate

Indicele de masă corporală se referă la greutate, mai exact, greutatea calculată în funcție de înălțime. Cercetătorii sugerează menținerea unui indice de masă corporală între 18.5 și 24.9, în funcție de înălțimea și greutatea ta. Menținerea unui indice optim ajută la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului.

Articolul precedentTe trezești greu dimineața? Iată cinci recomandări pentru un somn odihnitor
Articolul următorCel mai bun aliment pentru sănătatea creierului: De ce îl recomandă neurologii