Hoții care au spart casele afaceriștilor din Suceava au fost reținuți pentru 24 de ore. Doi dintre ei au fost prinși în timp ce încercau să fugă din țară. Indivizii sunt bănuiți și de furtul care a avut loc săptămâna trecută, într-o parcare de pe strada Mărășești, din municipiul Suceava.

Atunci, trei persoane cu fețele acoperite au furat din autoturismul unui valutist aproximativ 200.000 de euro. Mașina folosită de hoți a fost găsită abandonată, lângă pădurea Zamca.

 

 

 

 

 

Astfel, marți, în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-au prezentat pe sensul de ieșire din țară Sergiu Nicolae Lahman, în vârstă de 19 ani, și Cătălin Tiberiu Mercheș., în vârstă de 24 de ani, ambii din județul Suceava.

Cu ocazia formalităților pentru ieșirea din România, la controlul de frontieră, oamenii legii au constatat că aceștia sunt căutați de autoritățile române. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a emis pe numele acestora mandate de aducere în fața instanței, prezența lor fiind necesară în vederea audierii.

Suspecții au fost predați unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Satu Mare. Aceștia au fost transportați sub escorta la Suceava.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a celor doi suspecți, cercetaţi cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni. De asemenea un al treilea inculpat a fost reținut pentru 24 de ore. Cei trei indivizi reținuți sunt: Cătălin Tiberiu Mercheș, Sergiu Nicolae Lahman și Cezar Ioan Dumitru. Faţă de cei trei s-a formulat propunere de arestare preventivă, aceştia urmând a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei competente, în cursul zilei de miercuri.

Cezar Ioan Dumitru este cercetat pentru instigare la furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018 şi pentru infracţiunea de şantaj în formă continuată, comisă la data de 25 august 2018 şi 18 octombrie 2018.

Cătălin Tiberiu Mercheș este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, faptă din data de 19 iulie 2018 şi infracţiunea de şantaj, comisă la data de 31 august 2018.

Sergiu Nicolae Lahman este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat (faptă din data de 19 iulie 2018), infracţiunea de furt calificat (faptă din data de 01/02 aprilie 2017), furt (faptă din perioada 26 – 27 aprilie 2017), infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos (fapte din data de 26 aprilie 2017).

Cauza este instrumentată de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Hoții și-au acoperit fețele cu ciorapi și au tăiat curentul electric în imobilul în care au dat spargerea

Potrivit procurorilor, în data de 19 iulie 2018, Cătălin Tiberiu Mercheș a procurat ciorapi de damă de culoare închisă pentru a nu lăsa urme, dintre care unul l-a înmânat lui Sergiu Nicolae Lahman. În dimineața zilei de 19 iulie 2018,  la orele 00:40, a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul imobilului unui om de afaceri din Burdujeni, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video. Acesta, în intervalul orar 01:30-03:30, împreună cu Lahman şi cu cel de-al patrulea participant (trimis în judecată anterior pentru comiterea acestei fapte în calitate de coautor), au pătruns fără drept, prin escaladare şi efracţie, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa persoanei vătămate. Aceștia au furat din casa afaceristului sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc Playstation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 163.500 lei.

Potrivit procurorilor, Cezar Ioan Dumitru a fost cel care i-a determinat şi ajutat pe ceilalţi doi inculpaţi, precum şi pe al patrulea participant la săvârşirea faptei. Acesta a facilitat şi intermediat achiziţionarea unui autoturism care urma a fi folosit la săvârşirea faptei. El i-a contactat pe ceilalţi doi inculpaţi şi pe al patrulea participant şi le-a dezvăluit informaţii cu privire la lipsa persoanei vătămate din localitate şi locaţia concretă a casei acesteia, determinându-i pe cei trei să sustragă bunuri prin efracţie din imobilul indicat.

Cezar Ioan Dumitru le-a promis celor trei autori faptul că va asigura paza în zona faptei, ceea ce a şi făcut. Imediat după comiterea faptei acesta i-a preluat pe autori din zona faptei, cu autoturismul procurat, asigurându-le scăparea, după care toţi patru au împărţit bunurile furate.

Iubita unuia dintre hoți, șantajată de ceilalți suspecți

Cezar Ioan Dumitru este cercetat și pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, constând în aceea că, la datele de 25 august 2018, între orele 12:30-14:00, şi respectiv 18 octombrie 2018, între orele 09:45-12:48, pe raza municipiului Suceava,  discutând cu persoana vătămată (concubina la acel moment a celui de-al patrulea participant la săvârşirea faptei), a constrâns-o pe aceasta să îl determine pe concubinul ei de la acel moment, respectiv cel de-al treilea autor (cel care a fost deja trimis în judecată), să îşi schimbe declaraţiile incriminatoare faţă de el. Acesta i-a spus femeii că va determina persoane din mediul penitenciar, în special Botoşani, să îl agreseze pe concubinul ei, care era arestat preventiv, să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora primul inculpat a fost implicat în săvârşirea acelei fapte.

Cătălin Tiberiu Mercheș este acuzat că în dimineața zilei de 31 august 2018, aflându-se în faţa Palatului de Justiţie din municipiul Suceava, cât şi în parcul de lângă această instituţie, a amenințat-o pe aceeași femeie. “Prin ameninţări cu acte de violenţă asupra ei cât şi cu acte de violenţă asupra concubinului ei şi a maşinii acestuia, să îl determine pe concubinul acesteia de la acel moment (al patrulea participant la săvârşirea faptei din data de 19 iulie 2018), să îşi schimbe declaraţiile date în cealaltă cauză penală cu privire la fapta de furt descrisă mai sus, în sensul neimplicării celui de-al doilea inculpat în săvârşirea faptei, pentru ca acesta să nu mai fie tras la răspundere penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Sergiu Nicolae Lahman este acuzat de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. În noaptea de 01 spre 02 aprilie 2017, prin spargerea geamului de la portiera stânga spate, a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, o mapă cu actele autovehiculului şi o sacoşă ce conţinea mai multe articole vestimentare, valoarea prejudiciului nerecuperat fiind estimată la suma de 300 lei.

De asemenea, acesta este acuzat că în data de 26 aprilie 2017 a furat din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, un portofel în care se aflau mai multe documente (cartea de identitate personală, permisul de conducere, cardul de sănătate, treicarduri bancare, precum şi alte documente). Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind doar cele trei carduri bancare.

Potrivit procurorilor, imediat după sustragerea celor trei carduri bancare, Lahman  s-a deplasat la un bancomat din municipiul Suceava, a introdus cardul în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent încercând să extragă suma de 200 lei, a introdus codul PIN greșit, cererea sa fiind respinsă de aparat. În continuare acesta s-a deplasat la un alt bancomat aparținând unei alte unităţi bancare din municipiul Suceava, a introdus același card în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent  încercând o operațiune de interogare sold, tranzacția fiind respinsă pe motivul „PIN incorect”.

„În consecinţă, s-a reţinut în sarcina celui de-al treilea inculpat săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

VIDEO Jaf în văzul lumii suprins de o cameră de supraveghere. Hoții au furat 200.000 de euro de la un valutist

Cum au reușit cei trei indivizi să fure 200.000 de euro

Joi dimineață,  07 martie, în jurul orei 9.00, valutistul Vasile Poenar, din Suceava, administrator al caselor de schimb valutar Kantor SRL, a ajuns cu autoturismul BMW în parcarea din spatele băncii Alpha Bank din Suceava. Bărbatul a parcat mașina și a plecat să vadă dacă banca este deschisă.

Imediat, în parcare a ajuns un autoturism Renault Clio, cu numere de înmatriculare provizorii de Botoșani, în care se aflau trei tineri cu mănuși albastre din plastic pe mâini și cu măști medicale pe față. Cei trei l-au urmărit pe valutist încă dinainte de a ajunge în parcare. Au oprit mașina aproape de BMW-ul valutistului. Unul dintre ei a coborât și s-a spre portbagajul mașinii iar un altul suprevghea zona.După aproape un minut, suspectul a reușit să forțeze portbagajul mașinii, a luat o sacoșă cu bani și a plecat spre Renaultul cu care au venit.Între timp, hoțul a fost observat de o femeie care făcea curățenie în zonă și care a alertat vânzătoarea și clienta unei carmanegerii din apropiere. Cele trei femei au încercat să-i oprească pe hoți.Fiind blocați întâmplător de o mașină care venea din sens opus, hoții au demarat în trombă cu spatele, au lovit o mașină parcată și au plecat în viteză.Polițiștii au ridicat probe de la locul jafului și încearcă acum să îi prindă pe hoți. În sacoșă se aflau aproximativ 100.000 de dolari, 50.000 de lire sterline și 250.000 de lei.

Articolul precedentInspectorii DSVSA au confiscat un sfert de tonă de mere stricate de la o şcoală din Suceava
Articolul următorFocuri de armă după contrabandiști. Au fost confiscate țigări în valoare de peste 130.000 lei FOTO