Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, luni, la Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava.
Este vorba despre un proiect în valoarea de 234,7 de milioane de euro de pe urma căruia vor beneficia peste 220.000 de suceveni.
„Astăzi, 16 decembrie, este o zi istorică pentru județul Suceava. A fost semnat cel mai mare proiect al județului din ultimii 30 de ani, de aproape un sfert de miliard de euro, fonduri europene. Proiectul a fost inițiat în urmă cu cinci ani și acum a prins viață”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a adăugat că proiectul se adresează unui număr de 226.000 de locuitori, reprezentând circa 30 la sută din populația județului din 14 localități – municipii, orașe și comune, respectiv: Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Salcea, Vicovu de Sus, Dolhasca, Putna, Marginea, Sucevița, Șcheia și Mitocu Dragomirnei.
Prin proiect se construiesc trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea și Putna, se reabilitează cinci surse de apă existente, se vor construi cinci rezervoare de apă noi cu capacități între 500 și 3000 de mc, se reabilitează 13 rezervoare, se construiesc 25 de stații de pompare a apei potabile și se vor reabilita alte patru stații existente.
În ceea ce privește distribuția apei potabile vor fi montate conducte noi pe o lungime de 295 de kilometri și se vor reabilita 19 kilometri de rețea.
În ceea ce privește apa uzată va fi extinsă rețeaua de conducte cu 321 de kilometri și se vor reabilita 4,6 kilometri. De asemenea se vor construi și 107 stații de pompare a apei uzate. Mai mult, prin proiect vor fi construite patru noi stații de epurare la Vicovu de Sus, Marginea, Putna și Dolhasca și se vor reabilita stațiile de epurare de la Suceava, Siret și Câmpulung Moldovenesc Totodată vor fi construiți și 40 de kilometri de rețele de refulare a apei uzate spre râuri. În februarie 2020 vor fi scoase la licitație primele contracte.
„Vor fi 21 de contracte de lucrări care vor fi gestionate de operatorul regional ACET Suceava, urmând ca proiectul să fie implementat în decurs de patru ani. Prin acest proiect va crește considerabil gradul de conectare a populației județului Suceava la rețelele de apă și canalizare. Este un pas important pentru confortul populației din Județul Suceava”, a declarat Flutur.