FOTO Concursuri culinare, de fotografie și demonstrații ale salvamontiștilor, pompierilor și jandarmilor, la Ziua Parcului Național Călimani

Ziua Parcului Național Călimani, eveniment organizat de administrația Parcului Național Călimani și Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, a fost sărbătorită la Centrul de Vizitare din comuna Șaru Dornei. Evenimentul s-a bucurat de participarea localnicilor din Țara Dornelor, copii și adulți deopotrivă, turiști, reprezentanți ai instituțiilor culturale și de învățământ, precum și ai autorităților publice locale și ai agenților economici din zonă, în total peste 250 de persoane.

Concursurile de gastronomie locală, respectiv fotografie cu telefonul s-au lăsat cu premii menite să-i încurajeze pe localnici să conserve tradițiile și obiceiurile specifice zonei montane și să sublinieze importanța promovării Țării Dornelor prin intermediul acestora. Astfel, publicul participant, a decis, în urma degustării fiecărui balmoș în parte, ca titlul de “Eco-bucătarul destinației Țara Dornelor” să fie acordat tuturor celor înscriși în competiție. Juriul, format din reprezentanți ai AETD și PNC, a hotărât ca fiecare școală participantă la concursul de fotografie cu telefonul, având ca temă – “Activități tradiționale din gospodărie”, să aibă câte un premiu pentru cel mai bun fotograf. Totodată, a fost decernat și un premiu special, acordat celei mai reprezentative fotografii.

Tiroliana, panoul pentru rapel, face painting-ul, precum și demonstrațiile live ale rangerilor, salvamontiștilor, pompierilor și jandarmilor au făcut senzație în rândul publicului aflat în curtea Centrului de Vizitare al Parcului.

Necesitatea de a conserva în stare cât mai bună așezările rurale și de a promova zona prin intermediul frumuseților naturale și tradiționale, a fost mesajul central transmis cu această ocazie de organizatori. În acest sens, a fost inaugurată o casă veche de 90 de ani, relocată și recondiționată în curtea Parcului Național Călimani. În plus, cu sprijinul doamnei Minorica Dranca, directorul Muzeului Etnografic din Vatra Dornei, și a domnului Mihai Vleju, artizan local, specializat în arta prelucrării lemnului, s-au oferit celor prezenți informații valoroase despre obiectele pe care locuitori din zona Dornelor le-au donat pentru decorarea casei în stil tradițional, specific traiului în zona de munte. Tot cu acest prilej, domnul Vleju a prezentat și expoziția personală de sculptură în lemn – “Pădurea, leagăn al civilizației răzeșilor dorneni”.

Articolul precedentUn bărbat s-a sinucis după ce i-a murit soția
Articolul următorPolițiști de frontieră și contrabandiști de țigări, vizați de percheziții ale procurorilor DIICOT