Filme din 27 de țări, la Festivalul Video ART din Suceava

Colegiul Național „Petru Rareș” găzduiește, începând de astăzi, cea de-a XI-a ediția e Festivalului internațional Video ART pentru adolescenți.

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional Video ART debutează începând cu ziua de astăzi și va derula, pe parcursul celor patru zile, activități antrenante, în același spirit dinamic cu care participanții s-au obișnuit de la edițiile anterioare. Ediția curentă aduce cu sine câteva noutăți, pe care organizatorii, Colegiul Național „Petru Rareș” și Asociația cultural-educativă Clubul Video ART a elevilor de la acest liceu, le-au gândit, în dorința de a atinge un standard cât mai performant al formatului de festival.

În primul rând a fost adăugată o secțiune dedicată studenților până în 20 de ani, care studiază la alte facultăți decât cele cu profil cinematografic, iar secțiunea internațională, dedicată tinerilor din alte țări, a suferit unele modificări, pentru a permite participarea la festival și a celor care nu pot veni pe perioada festivalului, la Suceava.

Statistic, ediția din acest an cunoaște cea mai numeroasă participare, în primul rând a filmelor din străinătate, a căror număr a crescut aproape exponențial. În 2017 au participat patru țări cu 5 filme, în 2018, cinci țări cu 15 filme, iar la ediția curentă s-au înscris în competiție, nu mai puțin de 27 filme din Austria, Belgia, Luxemburg, Macedonia, Rusia, Spania, și Ucraina. La acestea se adaugă peste 30 de filme din țară. În urma nominalizării, participă un număr de 20 de echipaje, la cele două secțiuni, Film de scurtmetraj și Spot publicitar cu impact social.

Formatul festivalului, unic în Europa

Festivalul internațional Video ART este singurul festival din România acreditat internațional de către Uniunea Internațională a Cinematografiei de Amatori (UNICA), organizație mondială aflată sub jurisdicția UNESCO, și atrage, an de an, tot mai mulți competitori, datorită formatul original, unic în Europa, pe care îl are, respectiv, impunerea unei etape finale, de tip competiție, în cadrul căreia tinerii participanți trebuie să-și demonstreze calitățile de cineast, în contextul realizării unui scurtmetraj la fața locului, pe o temă dată de juriul festivalului.

Activitățile festivalului vor debuta astăzi, 6 iunie, la ora 18.00, în Aula Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, și vor continua până duminică, 9 iunie, când participanții vor pleca către casă.

Articolul precedentAdolescent accidentat grav în timp ce se deplasa pe bicicletă
Articolul următorO fetiță de aproape trei ani, lăsată nesupravegheată, accidentată grav de o mașină