Un exercițiu de amploare al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava a avut loc în cursul zilei de marți în Vama Siret. Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unei coliziuni între un microbuz care transporta persoane și un autotren care transporta substanțe radioactive.

Exercițiul a început în jurul orei 11.00, când microbuzul ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a sustras controlului vamal, a întors brusc și a schimbat direcția de deplasare către orașul Siret, încercând să scape de controlul agenților de Poliție de Frontieră. Din cauza vitezei și pe fondul nerespectării indicatorului rutier „Cedează trecerea”, microbuzul a intrat în coliziune cu un autotren, în urma accidentului rezultând în total zece victime.

Potrivit scenariului,  autotrenul transporta capsule de iodură de potasiu (Monyiot-131), substanță radioactivă. S-a impus astfel extragerea de urgență a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate, cu costume de protecție contra radioactivității, și efectuarea măsurării nivelului de radiație în proximitatea autotrenului.

În urma măsurătorilor efectuate de către echipajul autospecialei CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear), s-au constatat valori critice ale izotopilor radioactivi, impunându-se decontaminarea victimelor rezultate în urma accidentului și a întregului personal implicat în cadrul operațiunilor de intervenție. De asemenea, din cauza scurgerilor de carburant pe carosabil, s-a inițiat un incendiu la compartimentul rezervor al autotrenului.După decontaminearea victimelor rezultate din accident, acestea au fost predate Punctului Medical Avansat, care a efectuat Triajul Medical de Urgență. Pentru una dintre victime, „Cod Roșu”, s-a impus transportul cu elicopterul SMURD la Spitalul Județean de Urgență „Sf.Spiridon” din Iași.

“Scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situația de urgență cauzată de un accident radiologic și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și structurile competente, participante la exercițiu, respectiv Instituția Prefectului, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Siret, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Serviciul de Ambulanță Județean, Direcția de Sănătate Publică, Unitatea Specială de Aviație Iași, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Sectorul de Trecere a Frontierei Siret, Punctul de Trecere a Frontierei, Biroul Vamal Siret, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean”, a precizat Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava.

 

Articolul precedentBeat și fără permis a intrat cu mașina într-o căruță
Articolul următorMai multe echipaje rutiere pe străzile municipiului Suceava pentru reducerea accidentelor VIDEO