Un copil în vârstă de zece ani, din orașul Vicovu de Sus, a ajuns la spital, după ce o petardă i-a explodat în mână.

Accidentul s-a petrecut pe când copilul se afla la joacă. Sâmbătă, în jurul orei 18.00, băiatul s-a întors acasă de la joacă cu mâna dreaptă bandajată și i-a spus mamei sale că în timp ce intenționa să aprindă o petardă, aceasta i-a explodat în mână.

Mama minorului a sunat la 112 si la fata locului a ajuns un echipaj SMURD.

Copilul a fost a transportat la Spitalul Municipal Rădăuţi unde a fost diagnosticat cu „traumatism la nivelul mâinii drepte – degetul mare”, fiind transferat la Spitalul Județean Suceava, pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.

Polițiștii au întocmit în cauza dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.

Inspectoratul de Poliţie Județean Suceava reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

–  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

–  la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

–  la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

–  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

–  la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

„Atragem atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Articolul precedentCasa unui humorean plecat la muncă în străinatate, incendiată de o persoană necunoscută FOTO
Articolul următorPagube de 30.000 de lei după un incendiu în localitatea Mănăstirea Humorului FOTO