Copiii trebuie duși la Urgență doar în situația în care au anumite simptome, precum deshidratarea, dureri de cap sau mușchi sau învinețirea buzelor, spune Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, care semnalează creșterea numărului de cazuri de gripă la copii.

Medicul a spus că și înainte de pandemie după sărbători întotdeauna se observa o creștere a afecțiunior virale.

„Ceea ce e diferit față de anii precedenți, când respectam o igiență a mâinilor, purtam cu toții mască și ne feream de persoanele bolnave, este că acum oamenii au obosit să se mai ferească și, pe cale de consecință, a crescut semnificativ numărul de boli virale.
    
Ceea ce e diferit față de acum două săptămâni este creșterea numărului cazurilor de gripă. Într-una din gărzile precedente, la compartimentul de primiri urgențe din peste 140 de teste făcute pentru gripă, 80 au fost pozitive”, a afirmat dr. Mihai Craiu.

Cele 3 simprome care trebuie să îi alerteze pe părinți

El a avertizat că tratamentul trebuie administrat copiilor numai după ce există un diagnostic corect și în urma testării și a explicat că este foarte importantă hidratarea copiilor.

„Important e să ne cumpărm medicamente dacă avem nevoie și dacă sunt prescrise de un medic. Spaimele și cumpăratul anticipativ sunt o altă caracteristică la români și care iau șansa unui pacient bolnav acum de a-și găsi medicamentele de care au nevoie.

Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copiii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze”, a afirmat Craiu.

El i-a sfătuit pe părinți ca în cazul în care copilul are simptome de infecție virală să ia legătura mai întâi cu medicul de familie și a indicat trei simptome la care părinții trebuie să meargă cu copilul la Urgență:

„La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante: Deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase.
    
La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”, a mai spus medicul.

 
 
Articolul precedentPe 6 ianuarie credincioșii celebrează Boboteaza
Articolul următorANAF scoate la vânzare zeci de mașini confiscate, la prețuri reduse. LISTA de modele și prețuri