Doi suceveni, soț și soție, au ajuns la spital, acuzând stări de rău, după ce în blocul în care locuiesc a avut loc o acțiune de dezinsecție.
Incidentul s-a petrecut sâmbătă dimineață într-un bloc ANL, din cartierul Obcini al municipiului Suceava.
În jurul orei 10.00, firma care se ocupa de dezinsecție a ajuns la fața locului și a început acțiunea. Auzind gălăgie pe casa scării, un bărbat de 70 de ani a ieșit să vadă ce se întâmplă. Imediat acesta a simțit un miros puternic de insecticid și a încercat să deschidă geamurile de pe casa scării. Soția acestuia în vârstă de 67 de ani a deschis și ea ușa apartamentului și a amețit pe loc. Bărbatul a sunat imediat la 112 și a cerut ajutor.
Cei doi au fost transportați la Spitalul Județean Suceava. Din fericire starea lor este stabilă.
Echipajele s-au deplasat la locul intervenției cu două autorurisme de serviciu, o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, un echipaj C.B.R.N. (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear), un echipaj SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
La locul intervenției, au fost executate patru măsurători cu aparate specifice din dotarea autospecialei C.B.R.N., nefiind înregistrate concentrații de substanță de dezinsecție volatilă.
Au fost ventilate natural și artificial casa scărilor, subsolurile și apartamentul unde locuiau cele două persoane afectate.
Dezinsecția a fost executată de către o firmă specializată și autorizată, iar insecticidul folosit a fost K-Othrine (pesticid autorizat).
Bărbatul de 70 de ani, cel care a ajuns la spital împreună cu soția, susține că el nu a fost de acord cu acțiunea de dezinsecție pentru că nu a văzut nicăieri în bloc gândaci. Acesta a declarat că a anunțat și asociația de proprietari, dar acțiunea tot a avut loc.
În cursul zilei de sâmbătă, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava s-a întrunit în cadrul unei ședințe Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu participarea prefectului Alexandru Moldovan, a inspectorului șef al pompierilor militari, Colonelul Costică Ghiață, a inspectorului șef al I.J.J. Suceava, Lt.col. Mihai Lungu, a directorului executiv al D.S.P. Suceava, dr. Liliana Grădinariu și a directorului executiv al D.S.V.S.A. Suceava, dr. Dănuț Corneanu. La ședință a participat și reprezentantul firmei care a efectuat acțiunea de dezinsecție, doctorul Constanin Știrbu.
În cadrul ședinței s-a menționat faptul că firma respectivă a fost auditată în cursul acestei săptămâni de către o comisie mixtă formată din reprezentanți ai I.P.J. Suceava, D.S.P. Suceava și ai D.S.V.S.A. Suceava, care nu au identificat neconformități.
“De asemenea, s-au dispus măsuri cu caracter preventiv, care să asigure o relaționare mai eficientă între operatorii care execută acest gen de lucrări și instituțiile care au competențe în gestionarea situațiilor specifice. În acest sens, prefectul Alexandru Moldovan a dispus ca prin intermediul D.S.V.S.A. Suceava să fie transmise celor 56 de operatori autorizați din județ, pe acest gen de lucrări, recomandarea ca anterior executării lucrărilor de dezinsecție/deratizare, aceștia să notifice I.S.U. Suceava. Astfel, relaționarea într-o posibilă situație similară, va fi mult mai facilă”, a precizat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.