Te-ai întrebat vreodată de ce unii nu pot ieși din casă vara fără să devină ținta acestor insecte, iar alții nu au nicio grijă? Specialiștii au dezvăluit care este grupa de sânge care atrage țânțarii ca magnetul și care este cea care îi ține la distanță.

Nu este mit, ci s-a dovedit științific că unele persoane sunt mult mai „dorite” de țânțari decât altele. Oamenii de știință au dezvăluit că aproximativ 20% din populația planetei este un adevărat magnet pentru aceste insecte zburătoare.

De cele mai multe ori, înțepăturile sunt inofensive, doar incomode, însă unii țânțari pot fi purtători ai unor boli grave, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika.

Motivul pentru care unii sunt mușcați imediat are legătură cu genele noastre, mai exact, cu grupa de sânge. Se pare că grupa O este cea mai dorită de țânțari. La polul opus, cei cu sânge A sunt cei mai feriți de înțepături.

Specialiștii au reușit doar să facă aceste observații, însă nu au putut să explice preferințele insectelor. Se crede că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile. Masculii țânțari se hranesc cu nectar și nu înteapă oamenii.

Dioxidul de carbon pe care îl expirăm – CO2 – este folosit de aceste insecte pentru a-și găsi „victimele”. Studiile au demonstrat că țânțarii pot simți oamenii chiar și de la o distanță de 50 de metri.

Un alt factor care îi atrage este și transpirația. De aceea devenim magneți pentru ei în timpul activităților fizice intense. Un ajutor de nădejde, în aceste cazuri, este consumul cât mai mare de apă.

Articolul precedentFostul preşedinte Emil Constantinescu, de nerecunoscut. El a fost prezent la dineul Regelui Charles
Articolul următorCe nu mai au voie să facă românii care stau la bloc sau la casă