Comisia Europeană a activat aşa-numita „frână de urgenţă” pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica din nou taxe în Uniunea Europeană pentru acest produs, până în 5 iunie 2025, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, relatează agenţia EFE.
„Frâna de urgenţă pentru importurile de miere din Ucraina se activează: până pe 5 iunie 2025, mierea ucraineană se importă în UE în cadrul contingentului tarifar al Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Comerţ şi Agricultură al Comisiei Europene, Olof Gill.
Această măsură de salvgardare s-a introdus în ultimul acord comunitar – în vigoare din 6 iunie 2024 – pentru a reînnoi excepţiile tarifare privind produsele ucrainene.
Scopul „frânei de urgenţă” este de a proteja produsele din Uniunea Europeană, în special cele agricole, în cazul în care importurile provenite din Ucraina generează probleme pe pieţele locale ale UE, situaţie de care s-au plâns unele state membre.
Ca parte a acestor măsuri de salvgardare consolidate pentru protejarea agricultorilor din cele 27 de state membre, Comisia poate activa „o frână de urgenţă” pentru produsele agricole, „în special cele sensibile”, precum păsări de crescătorie, ouă, zahăr, ovăz, porumb sau miere.
Dacă importurile de astfel de produse depăşesc media volumului de importuri înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022 şi 2023, taxele pot fi impuse din nou.
În cazul mierii, această medie este de 44.417,56 tone.
Importurile UE provenite din Ucraina s-au ridicat la 22,8 miliarde euro în 2023, faţă de nivelul anterior războiului, de 24 miliarde euro, în 2021.
AGERPRES