Este o zi crucială pentru finanțele românilor. Se pun la punct ultimele detalii din ordonanțele austerității care vin cu măsuri care să acopere gaura uriașă din buget.

Zi crucială pentru banii românilor! Ministrul de Finanțe este așteptat la Guvern de Premierul Marcel Ciolacu pentru a pune la punct ultimele detalii pentru cele două ordonanțe ale austerității. Cu o gaură la buget de aproximativ 40 de miliarde de lei și cu deficitul bugetar în creștere, Executivul apelează la măsuri disperate, iar primele care vor fi adoptate îi vizează pe bugetari. 

MĂSURI DISPERATE, ROMÂNII VOR SCOATE MAI MULȚI BANI DIN BUZUNAR

-eliminarea pragului de 5% la TVA
-contribuție la sănătate 10% în construcții și agricultură
-impozit pe venit 10% în IT (peste un anumit plafon)
-majorarea accizele la tutun și alcool
-taxă de 15% pentru companiile care duc profitul în străinătate
-1% pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro
-impozit 1% din cifra de afaceri (până în 300.000 euro) sau 3% (peste 300.000 pentru microîntreprinderi)

sursa: Realitatea PLUS

GUVERNUL PREGĂTEȘTE ORDONANȚELE AUSTERITĂȚII

-reorganizarea sistemului bugetar
-desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat
-reducerea numărului de secretari de stat cu 20%
-reducerea cheltuielilor în ministere (plan până la 1 ianuarie)
-comasarea unor instituții publice

Premierul recunoaște că vor fi două ordonanțe ale austerității. Niciun salariu nu va fi, însă, tăiat, spune Marcel Ciolacu. Primele măsuri vor fi luate săptămâna viitoare și vor viza reorganizarea sistemului bugetar. Iar a doua ordonanță vine cu eliminarea scutirilor de taxe în construcții, IT și agricultură! Potrivit unor surse, Guvernul analizează și alte măsuri, printre care majorarea sau introducerea de noi taxe pentru companii. Marcel Ciolacu anunță o nouă întâlnire pe acest subiect cu ministrul Finanțelor, chiar la începutul săptămânii viitoare.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să meargă mai departe cu revoluția fiscală. Și companiile cu cifra mare de afaceri sau cu profit în străinătate vor plăti noi taxe. Până atunci, ca să mai distragă atenția, executivul vrea să desființeze posturi la stat și să facă economii în ministere, având în vedere gaura uriașă din buget.

„NU vor fi tăieri de facilități care să ducă la tăieri de salarii, în acele cazuri se mărește salariul minim astfel încât să nu fie aceste pierderi. Înțeleg că se vorbește de noi taxe, vă spun că nu sunt noi taxe, este o reașezare a climatului concurențial corect într-un stat.

Nu pot accepta comentarii că dacă nu face într-un anumit fel guvernul, anumite categorii nu vor respecta legea. Pentru toți e o decizie clară – respectarea legii”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Nu voi invoca greaua moştenire”

Marcel Ciolacu a spus, vineri, că nu va invoca „greaua moştenire” la guvernare. Marcel Ciolacu a spus că oamenii „cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri ai României” şi deciziile „aberante, care n-au avut niciun fundament economic”.

„Eu am discutat în coaliţie, ultima întâlnire eu am avut-o împreună cu secretarul general al Partidului Naţional Liberal şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, actualul preşedinte al Senatului, domnul Nicolae Ciucă şi presupun că suntem nişte oameni responsabili şi ne asumăm”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu.

„Nu sunt şi n-am să fiu niciodată acel prim-ministru care va invoca greaua moştenire. În schimb, cu ultimul prim ministru, cu domnul Nicolae Ciucă, am discutat în toată perioada mandatului, cum altfel vom discuta şi în perioada mandatului meu. Cunoaştem cu toţii adevărul.

Nu trebuie să invoc greaua moştenire pentru că şi dumneavoastră şi românii cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri, până la domnul Nicolae Ciucă, şi deciziile, hai să le spun, aberante, care n-au avut niciun fundament economic, luate de aceştia. Acest lucru nu pot să-l ascund şi nu pot să nu-l spun”, a adăugat el.

Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare o primă ordonanță de urgență care va reorganiza sistemul bugetar prin desființarea a 200.000 de posturi unele bugetate, altele nu, dar și prin comasarea unor instituții publice cu atribuții similare, au declarat joi surse guvernamentale. Măsuri precum eliminarea unor excepții fiscale ori introducerea unor impozite noi vor fi cuprinse într-o altă ordonanță de urgență, care va fi aprobată ulterior, potrivit surselor.

Astfel de măsuri de reorganizare a sistemului bugetar vor avea și ținte – până la 1 ianuarie 2024 fiecare minister trebuie să vină cu modificări de organigrama, cu comasări de instituții etc., spun sursele.

Toate aceste măsuri vor fi cuprinse într-o Ordonanță de urgență care ar urma să fie adoptată.

Ulterior, Guvernul vrea să adopte o altă ordonanță de urgență care va cuprinde măsuri precum eliminarea unor excepții fiscale sau impunerea unei taxe de 1% a proprietăților rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro.

Articolul precedentLăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
Articolul următorUn tren a rămas blocat pe câmp, după ce s-a stricat locomotiva. Pasagerii au ieșit la ocazie