Viața fără animale ar fi extrem de plictisitoare și de tristă. Dacă ai și tu un animal de companie, atunci cu siguranță îmi vei da dreptate. Prietenul tău blănos te face să zâmbești chiar și atunci când ești supărat, bolnav sau ai probleme. Fie că este vorba de pisica blocată într-o cutie sau de zâmbetul larg al câinelui care te așteaptă atunci când ajungi acasă, animalele ne fac viața mai frumoasă!
Totuși, pe lângă momentele de veselie și amintirile plăcute pe care animăluțul tău preferat ți le oferă, se pare că acesta te poate și îmbolnăvi. Ești curioasă care sunt cele mai comune boli contagioase pe care prietenul tău necuvântător ți le pot transmite? Află în articolul de mai jos!
Salmonella
Deși ai crede că poți contracta această bacterie doar de la carnea care nu este gătită suficient, se pare că și animalele de companie ți-o pot transmite. Salmonella este o bacterie care trăiește în sistemul digestiv și animalele pot avea această bacterie, deși, aparent, sunt perfect sănătoase. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu pot să îți transmită și ție această bacterie prin fecale. De asemenea, animalele își pot contamina și alte părți ale corpului, așa cum sunt nasul și botul. Dacă nu te speli pe mâini după ce atingi un animal infectat, bateria te poate îmbolnăvi grav.
Tinea corporis
Această ciupercă provoacă o infecție la nivelul pielii. Poți lua această ciupercă de la piscină, de la vestiar, dar și de la animalul tău de companie. Pentru a observa tinea corporis pe tine sau pe animalul tău, uită-te după un cerc sau inel roșu. Marginea acestui inel este mai închisă la culoare decât interiorul. De asemenea, mai uită-te și după pete roșii, care provoacă mâncărimi sau care au bășici. Dacă infecția afectează scalpul sau blana animalului, poți vedea porțiuni fără blană sau cu fire rare.
Boala zgârieturii de pisică
Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, aproximativ 40% dintre pisici poartă în decursul vieții bacteria care provoacă această infecție. Oamenii o pot contracta printr-o mușcătură, o zgârietură sau prin salivă și se manifestă prin roșeață și umflături. De asemenea, mai poți avea și simptome de răceală.
Boala Lyme
Poți să contractezi această boală de la căpușele care trăiesc în blana animalului tău de companie. Boala Lyme provoacă rareori simptome, care includ febră, dureri musculare sau articulare, dar și mâncărimi.
Paraziți
Deși nu realizezi acest lucru, poți contracta paraziți de la animalul tău de companie. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că prietenul tău necuvântător are toate vaccinurile făcute și este deparazitat regulat. Acești paraziți trăiesc în tractul digestiv, iar larvele îți pot fi transmise prin fecalele animalului de companie. De asemenea, evită să mergi pe afară în picioarele goale.
Toxoplasmoză
Această boală a animalelor apare atunci când oamenii sunt infectați cu un parazit comun în special la pisici numit Toxoplasma gondii. Boala poate declanșa simptome specifice răcelii, însă poate degenera dacă ești însărcinată. De aceea, trebuie să te asiguri că pisica este mereu curată.
Rabie (turbare)
Acest virus afectează sistemul nervos central atât al animalelor, cât și al oamenilor și poate fi fatal. Pentru a preveni rabia, fă-i animalului tău de companie vaccinul specific și stai departe de animalele sălbatice.
Sursă text: Divahair.ro