VIDEO Profesoară către un elev: „Tu ești tănău? Te urăsc! Nu te pot suporta!”

O profesoară de la Colegiul Tehnic Rădăuți a fost înregistrată în timp ce îi spune unui elev că îl urăște și că nu îl poate suporta.

Imaginile au fost făcute publice de Consilul Județean al Elevilor Suceava (CJES), care face apel către conducerea Colegiului Tehnic Rădăuți să ia măsuri privind acest incident. Filmarea transmisă presei are doar zece secunde, fără să fie furnizate informații cu ceea ce s-a întâmplat înainte de acest moment.

În videoclip profesoara poate fi auzită spunându-i elevului „Tu ești tănău? Tu nu știi ce e cu tine? Deci te urăsc, efectiv. Eu nu urăsc elevii, dar pe tine nu te pot suporta. N-ai putea să te muți în altă parte?”.

Conform CJES, elevul „a fost agresat verbal şi emoţional”.

„Condamnăm această atitudine, întrucât este total nepotrivită unui om ce are datoria primordială de a îndruma elevii şi de a fi un model pentru aceştia. Nu este de mirare faptul că elevii nu se simt în siguranţă în cadrul şcolii atât timp cât astfel de întâmplări împiedică afirmarea unui climat educaţional propice. Gândindu-ne la proporţiile pe care acest comportament le-ar putea lua dacă s-ar răspândi în sistemul de învățământ sau în orice domeniu ce presupune interacţiunea cu alții, considerăm urgentă luarea unor măsuri pentru remedierea acestei situaţii şi prevenirea altora asemenea”, a transmis Consiliul Județean al Elevilor Suceava.

În lumina acestui eveniment, readucem în discuție problema învestirii cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică și ne opunem propunerii, considerând că respectul pe care cadrele didactice îl doresc şi care este absolut necesar în actul educaţional nu poate fi reglementat prin lege. Prin adoptarea unei astfel de măsuri riscăm perpetuarea unor comportamente din partea profesorilor precum cel prezentat anterior, în fața cărora elevii nu au posibilitatea de a se apăra.