VIDEO Dosarul țigărilor ascunse în bușteni, în instanță după cinci ani

De cinci ani au avut nevoie procurorii pentru a-i trimite în judecată pe inculpații suspectați că aduceau în țară țigări ascunse în bușteni.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a trimis în judecată, joi, dosarul care îi vizează pe traficanții care aduceau în țară, din Ucraina, țigări ascunse în bușteni scobiți.

Vasile Sorin Nicoară, administrator al SC Benar Prod SRL, și un cetățean ucrainean, administrator al Fuel Concept SRL București, dar și cele două firme, vor răspunde pentru acuzații de contrabandă în formă agravantă, evaziune și fals în înscrisuri.

În vara anului 2013 imaginile cu polițiști de frontieră care scot cartușe de țigări din bușteni scobiți în mijloc au făcut înconjurul țării. Era o metodă despre care nu se mai auzise până atunci. Din primul moment, pe lista suspecților s-a afla administratorul societății comerciale unde erau livrați buștenii.

După cinci ani și după ce dosarul s-a plimbat pe la mai multe parchete, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.

Din cercetările procurorilor a reieșit că rețeta contrabandiștilor a funcționat cel puțin jumătate de ani, în perioada ianuarie-iunie 2013. Buștenii erau scobiți la Ivano-Frankivsk, în Ucraina, și erau livrați pe calea ferată societății Bernar Prod din Dornești. Aici erau făcute procedurile vamale, după care erau trimiși mai departe, la o platformă din Baia Mare. Aici țigările erau recuperate, iar buștenii scobiți erau transformați în rumeguș cu ajutorul unor utilaje de tocat. Pentru a nu da de bănuit, cei doi inculpați au falsificat mai multe documente contabile și vamale.

Conform procurorilor, într-un interval de șase luni au fost efectuate 12 importuri de bușteni în care erau ascunse țigări. Ultimul transport a fost cel din 28 iunie 2013, atunci când țigările au fost descoperite de polițiștii de frontieră. În interiorul a 39 de bușteni au fost găsite 106.432 de pachete de țigări cu timbru ucrainean.

În dimineața percheziției, a ars actele contabile ale firmei

Deși a susținut întotdeauna că este nevinovat, procurorii susțin că anul trecut, la 3 august, în dimineața unei percheziții făcută la sediul firmei pe care o administra, Vasile Sorin Nicoară ar fi incendiat mai multe acte contabile aferente anului 2013, încercând să acopere urmele activităţii infracţionale.

Conform procurorilor, prejudiciul provocat de inculpați s-ar fi ridicat la peste un milion de lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestru pe bunurile inculpaților.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Botoșani. Asta pentru că inculpatul Vasile Sorin Nicoară era căsătorit la momentul faptelor cu o judecătoare de la Tribunalul Suceava.

Pe durata procesului penal, inculpații beneficiază de principiul prezumției de nevinovăţie.

Articolul precedentO persoană rănită și trei autoturisme avariate, după ce un șofer a forțat intrarea într-un bulevard principal FOTO
Articolul următorVIDEO Atenție, șoferi! Se asfaltează pe DN17, în Pasul Mestecăniș