În data de 4 martie a fost diagnosticat pozitiv pentru pesta porcină africană un mistreț găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Cazul a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de legislația în vigoare respectiv efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

În cursul zilei de joi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava în cadrul Instituției Prefectului- Județul Suceava, unde a fost propus spre aprobare Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană.

Planul prevede stabilirea unei zone afectate de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților, cu personal silvic și vânători autorizați, instruiți în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul, patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți, efectuate de către gestionarii fondurilor de vânătoare, în gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de opt km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSVSA Suceava un recensământ oficial al populației de porci domestici, se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de restricționare a mișcării animalelor (suinelor) și a oricăror produse provenite de la această specie.

DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră in adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale.

De asemenea se vor aplica măsuri pentru respectarea Normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea și înregistrarea suinelor din gospodăriile populației

Autoritatea sanitar- veterinară solicită populației și gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.

Articolul precedentElevă de la un liceu din Fălticeni bătută de mai multe colege VIDEO
Articolul următorPericol pe râul Dorna din cauza sloiurilor de gheață VIDEO