Direcţia de Sănătate Publică Județeană(DSP) Suceava, în parteneriat cu Clinica ALIAT Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” – sectia Asistență Socială, Asociaţia Addictless Suceava, asistenții medicali comunitari din județ, desfășoară pe perioada lunii iunie campania de informare, educare și conștientizare cu tema „Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool”.

În parteneriat cu asociația ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor, în data de 5 iunie, a fost organizată Ziua Națională de Testare a Consumului de Alcool.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli. Adolescenții și tinerii reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor alcoolului. Unul din zece decese la femeile cu vârsta între 15 și 29 de ani, și unul din patru decese la bărbații de aceeași vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață alcool.

Vârsta medie la care adolescenții români încep să bea este 14 ani, numărul băieților care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceștia au un risc de patru până la șapte ori mai mare de a deveni dependenți de alcool față de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenței, cu fiecare an câștigat fără consum de alcool, riscul dependenței scade în medie cu 10 procente.

La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, creștere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor țesuturi și organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal. Semnele și simptomele sindromului includ malformații ale capului, feței și organelor interne, retard mental și tulburări comportamentale, dificultăți de funcționare și de adaptare la viața cotidiană, cu manifestare pe parcursul întregii vieți. Formele de manifestare și severitatea acestora pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinența de la alcool pe durata sarcinii.

Scopul campaniei este: formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

Grupurile țintă ale campaniei din acest an sunt: gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apropiat, precum și copiii și tinerii sub 18 ani. Sloganul campaniei este : „Nu merită să riști!”

Mesajul cheie pentru gravide este:”Pentru gravide, nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului”.

Mesajul cheie pentru copii și tineri este: „Consumul de alcool în copilărie  sau adolescență îți poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și performanțele școlare, relațiile cu cei din jur,  comportamentul social și sănătatea mintală”.

În județul Suceava se organizează următoarele acţiuni: autoevaluarea consumului de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, la persoanele în vârstă de peste 15 ani in 13 centre de testare, aplicarea intervenției scurte la persoanele aflate la aflate la risc de consum dăunător de alcool, referirea persoanelor cu consum dăunător și a celor cu tulburări clinice sau mentale datorate alcoolului spre serviciile medicale și psihologice specializate, actiuni educative la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și la Liceul Tehnologic ,,Oltea Doamna” Dolhasca, în colaborare cu Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, distribuire de materiale promoționale cu mesaje educative, atelier de lucru cu tema „Nu merită să riști!”; specialiștii Clinicii Aliat Suceava, vor prezentă informații despre efectele consumului de alcool asupra copiilor, tinerilor și copiilor nenăscuți, în data de 21 iunie, ora 11, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava. Vor participa asistenți medicali comunitari, studenți de la Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, programul de studii Asistenţă Socială

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Articolul precedentAdolescent prins la volan după ce a făcut o depășire pe trecerea de pietoni
Articolul următorUniversitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – Admitere 2019