foto arhivă

Inspectoratul Teritorial de Muncă(I.T.M.) Suceava a desfășurat în trimestrele II – IV acțiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în unitățile de prelucrare primară a lemnului.

Acțiunea a vizat stabilirea de măsuri pentru reducerea numărului de accidente de muncă grave, mortale şi cu invaliditate din acest domeniu de activitate.

În cadrul acțiunii, în județul Suceava, s-au desfășurat controale în domeniul securității și sănătății în muncă la un număr de 17 angajatori care desfășoară activități economice principale sau secundare de prelucrare primară a lemnului,  care au un total de 271 de lucrători.

Potrivit ITM Suceava, cu excepția unui angajator, la ceilalți s-au identificat 40 deficiențe. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale, inclusiv amenzi în valoare totală de 13.000 lei.

Principalele deficienţe constatate în urma controalelor: lipsa apărătorile de protecţie la ferăstraiele circulare. Utilajele nu erau construite din două elemente, unul fix şi altul articulat, la ferăstraiele circulare, cuţitul divizor nu avea forma şi dimensiunile corespunzătoare și/ sau nu era montat conform tehnologiei de prelucrare faţă de pânza tăietoare.

Inspectorii de muncă au identificat angajați care nu utilizau echipament de protecție și nu erau instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, unii lucrători nu aveau calificarea necesară cum ar fi cea de drujbist, circularist.

Articolul precedentBărbat accidentat mortal, la Stulpicani. Acesta era întins pe șosea
Articolul următorTârgul caritabil de Crăciun „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești TU”, la USV