Un tânăr a plătit 3.000 de euro într-o sală de jocuri de noroc în bancnote suvenir de câte 200 de euro, inscripționate în ucraineană cu mențiunea „Nu este mijloc de plată”.
Incidentul produs la 22 august, în jurul orei 23.50, a fost făcut public acum de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Angajatul unei săli de jocuri de noroc a sesizat la 112 că un client ar fi plătit cu bani falși. Apelantul a introdus anticipat credit la ruletă unui client care la final a achitat 3.000 de euro. Bărbatul i-a dat 15 banconte în cupiură de 200 de euro. După plecarea clientului, tânărul a sesizat că este vorba despre banconte suvenir.
Banii erau inscripționați în limba ucraineană cu mențiunea „Nu este mijloc de plată”. Bancontele nu prezentau elemente de siguranță și nici serie și număr.
Un caz similar s-a petrecut în Suceava și în luna iulie. O femeie s-a dus la o bancă să schimbe o bancontă de o sută de dolari. Acolo a aflat că banii sunt falși. Banconta o inscripție cu tuș roșu, în limba ucraineană, prin care se precizează că nu este destinată efectuării de plăţi, aceasta fiind un suvenir. Femeia a spus că a schimbat banii la o persoană necunoscută.
Polițiștii anunță că mai multe astfel de incidente au fost sesizate în județ. Bancnotele inscriptionate „specimen” au aceasta mentiune inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie, fiind folosite de institutii precum bancile centrale sau Interpol pentru informare sau ca referinta in expertize.
Bancnotele inscriptionate cu mentiunea „specimen” prezinta caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fara valoare, neputand fi acceptate nicaieri in plati.
Totodata, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare si sunt difuzate, in anumite conditii, de catre bancile centrale de emisiune tuturor celorlalte banci centrale din lume sau altor institutii precum: muzee, edituri specializate ce publica anumite cataloage despre bancnote, Interpol, Europol.