Pe 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), prin Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul A.N.P.C., vă supune atenției proiectul ordinului președintelui ANPC privind unele măsuri de informare a consumatorilor precum și de consiliere a operatorilor economici, la intrarea în piețe.
Prin acest demers, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, domnul Claudiu Dolot, dorește ca atât comercianții, dar mai ales consumatorii să fie informați complet, corect și precis.
 
Astfel, pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a facilita accesul la informaţii, administratorul pieței va afișa, la loc vizibil, lângă orarul de funcţionare, la punctele principale de acces, următorul afiș care are rolul de informare a consumatorului, repectiv consiliere a comerciantului.
 
În acest context, afișul va cuprinde următoarele informații:

 
În atenția operatorilor economici și a consumatorilor
 
  • Este important să vă asigurați că mijloacele de măsurare sunt verificate metrologic, potrivit reglementărilor legale;
  • Este important să vă asigurați că prețul produselor este afișat, este vizibil și înscris într-o formă clară;
  • Este important să vă asigurați că denumirea produselor ce se comercializează este în limba română;
  • Este important să vă asigurați că produsele se comercializează în cadrul datei durabilității minimale;
  • Este important să ştiţi că laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle se comercializează în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător;
  • Este important să ştiţi că vinul se comercializează exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului;
  • Este important să vă adresați pentru consiliere în domeniul protecției consumatorilor, structurii teritoriale pentru protecția consumatorilor de pe raza de funcționare a pieței.
 
Persoanele interesate pot studia documentul și pot transmite propunerile și sugestiile cu privire la conținut, argumentate, pe adresa de e-mail indicată în anunțul de transparență decizională.
 
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în perioada 14 – 24 mai, pe adresa de e-mail [email protected].
 
Dorim emiterea acestui ordin și pentru a preîntâmpina situații existente în trecut, atunci când comercianții au oferit consumatorilor produse depozitate în condiții improprii, fără a asigura condiții optime de perisabilitate și trasabilitate, conform legislației în vigoare, precum și produse care prezentau informări incomplete sau incorecte, în raport cu denumirea, originea, respecti traducerea în limba română pe etichetele de prezentare și de produs.
Articolul precedentRespectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii gripei aviare, premisele reducerii perioadei de restricții
Articolul următorVizita premierului Florin Cîțu în Suceava -program