Un avion Ryanair decolat de la Suceava a creat panică în Italia. După ce aeronava nu a răspuns comunicațiilor radio, două avioane de vânătoare ale Aviației Militare Italiene a fost ridicate de la sol pentru a-l intercepta.

Momente de cumpănă pentru pasagerii avionului de transport Boeing 737 care decolase de la Suceava (România) și se îndrepta spre Ciampino (Roma), care a pierdut momentan contactul radio cu autoritățile naționale de trafic aerian civil pe traseu.

Duminică după-amiază, în jurul orei 16.30, două avioane de vânătoare de interceptare Eurofighter ale Forțelor Aeriene italiene au decolat de la baza aeriană Gioia del Colle (BA), unde se află escadrila 36 de vânătoare, pentru a ajunge la un avion de transport și a-l identifica.

A fost vorba despre un Boing 737 care a decolat de la Suceava (România) și s-a îndreptat spre Ciampino (RM). În timpul traseului, aeronava civilă a pierdut momentan contactul radio cu autoritățile naționale italiene de trafic aerian civil.

Două avioane de luptă Eurofighter ale Forțelor Aeriene au venit repede în ajutor, decolând ieri după-amiază de la baza aeriană Gioia del Colle (în provincia Bari) pentru a ajunge la aeronavă și a o identifica.

‘Scramble’, care tradus din jargonul tehnic este ordinul de decolare imediată, a fost dat de Caoc (Combined Air Operation Centre) din Torrejon, Spania, organismul NATO responsabil de zonă, în coordonare cu Comandamentul Operațiunilor Aerospațiale (Coa) din Poggio Renatico și cu organismele Forțelor Armate responsabile de supravegherea spațiului aerian național și NATO.

Cu puțin timp înainte ca perechea de interceptoare să ajungă la Boeing 737, aeronava a reușit să restabilească comunicațiile radio, dar procedura planificată de „identificare vizuală” (Vid) a fost totuși finalizată de cele două avioane de vânătoare.

După ce acest lucru a fost finalizat, cele două aeronave s-au putut întoarce la Gioia del Colle, pentru a-și relua serviciul de pregătire la sol pentru serviciul național de supraveghere a spațiului aerian.

Forțele Aeriene asigură 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, supravegherea fără întreruperi a spațiului aerian național printr-un sistem complex de apărare aeriană care a fost integrat încă din timp de pace cu cel al altor țări NATO. 

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentMezinii familiei regale, prinţul George şi prinţesa Charlotte, vor participa la înmormântarea bunicii loc, Regina Elisabeta a II-a
Articolul următorFuneraliile Reginei Angliei: ZIUA care rămâne în istorie