Premieră medicală la Spitalul Județean Suceava. Este vorba despre o intervenție chirurgicală pentru o fractură pe un os tumoral, la nivelul tibiei, la care s-a folosit pentru prima dată alogrefă osoasă umană conservată importată de la Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina București.

Anunțul a fost făcut de Răzvan Bandac, șeful Secției de Ortopedie din Spitalul Județean Suceava.

Operația a fost făcută unui pacient de 60 de ani care a căzut și a suferit o fractură de platou tibial, în zona genunchiului. După efectuarea radiografiei s-a stabilit o absență osoasă pe o distanță de zece centimetri, ceea ce a dus cu gândul la prezența unei formațiuni tumorale.

„S-au facut investigații multiple, examen tomografic simplu și 3 D care a pus în evidență o formațiune tumorală și au început coordonările cu Banca de Țesuturi. Operația a fost un succes și a durat aproximativ două ore și jumătate”, a precizat Răzvan Bandac.

Din echipa de medici care a participat la operație au făcut parte ortopezii Răzvan Bandac și Marius Grămadă și medicul anestezist Lavinia Ștreangă. „S-a excizat tumora în totalitate, s-a grefat cu bucăți din capete femurale și ulterior s-au pus două plăci, una pe interior și una pe exterior din titan, astfel încât genunchiul s-a stabilizat complet urmând, sigur, o scurtă imobilizare de trei săptămâni și recuperare kinetoterapei activa”, a completat Răzvan Bandac.

În cursul zilei de marți pacientul a fost externat, starea acestuia fiind bună. Urmează ca medicii să stabilească de ce natură este formațiunea tumorală.

Răzvan Bandac a precizat că Spitalul Județean Suceava, respectiv Secția de Ortopedie și Secția de Terapie Intensivă sunt acreditate pentru efectuare de transplant de organe și țesuturi. Secția de Ortopedie a intrat în acest program național în anul 2016.

Articolul precedentExpoziția 12 lumi, organizată de Centrul Ceh la Muzeul de Istorie Suceava
Articolul următorCod galben de ninsoare pentru județul Suceava