Spitalul Județean Suceava a intrat în programul național de testare și tratament a hepatitei C fără interferon. Astfel, sucevenii se pot testa gratuit la această unitatea spitalicească pentru depistarea hepatita C și apoi pacienții depistați pozitiv pot beneficia de tratament gratuit fără interferon.

Medicii suceveni spun că eficacitatea noului tratament este între 95 și 99% și răspund la el foarte bine inclusiv pacienții în cazul cărora tratamentul cu interferon nu a dat rezultate.

Monica Terteliu, medicul șef al Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, a declarat că testele și tratamentele gratuite sunt la dispoziția pacienților suceveni de o săptămână. Astfel, toate persoanele interesate, în special cele cu vârsta peste 40 de ani, sunt așteptate în ambulatoriul Secției de Boli Infecțioase al spitalului, de luni până vineri, între orele 08.00 – 15.00.

Testele rapide pentru depistarea virusului hepatitei C se fac precum cele pentru diabet, adică prin prelevarea de sânge dintr-un deget. Rezultatul testului rapid este gata în aproximativ 5 minute, o linie – rezultat negativ, două linii – rezultat pozitiv.

Semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea. Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii. Virusul hepatitei C nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează cu timpul funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepatică.