Teatrul „Matei Vișniec” a deschis stagiunea cu un turneu în Franța

teatrul „matei vișniec”

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a deschis stagiunea 2018-2019 cu un turneu în Franța, la Paris și Laval.

Primul turneu internațional al teatrului „Matei a deschis stagiunea 2018-2019. Trei spectacole și cinci reprezentații supratitrate în limba franceză au fost oferite publicului de la Paris și Laval la începutul lunii septembrie. La invitația Institutului Cultural Român Paris, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a jucat în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Republica Franceză, în cadrul Sezonului România -Franța 2019, trei spectacole de autori români celebrând astfel Ziua Limbii Române.

Programul turneului TMMVS în Franța

PARIS:
4 septembrie 2018 – Proștii sub clar de lună, de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu
5 septembrie 2018 – Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan
6 septembrie 2018 – PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ– Pisici, regie Bobo Burlăcianu
CHANGÉ:
8 septembrie 2018 – Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan
LAVAL:
9 septembrie 2018 – Pisici, regie Bobo Burlăcianu

Spectacolele materializate în prestații extraordinare ale actorilor suceveni, au ridicat sala în picioare în ropote de aplauze. Aplauzele îndelungate au răsplătit și prezența dramaturgului Matei Vișniec care a oferit publicului o emoționantă prezentare a realizărilor teatrului sucevean care cu mândrie îi poartă numele. Este pentru prima dată când Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava joacă în străinătate. Ba mai mult, premiera unui nou spectacol produs de TMMVS a avut loc la Paris.

Premiera spectacolului „Pisici”, la Paris

„PISICI” este o producție a TMMVS, un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș. Un fel de alternativă parodică la Cats. O joacă muzicală în care câteva pisici își deapănă poveștile. La început a fost un ‘miau’, după care Pisica Dumnezeu a creat o lume dominată de pisici. În absența omului, pisicile îi iau locul, la pachet cu problemele aferente.

O bătrână obsedată de murături, un patron de fabrică de mobilă cu aspirații de politician, un rachet naiv, un câine reîncarnat în pisică, un cuplu cu probleme în căsnicie, și alte personaje pisicești își cântă pe rând neajunsurile sau bucuriile, în timp ce poveștile lor se întrepătrund, conectându-le într-o țesătură unică.

Bobo Burlăcianu, cunoscut și apreciat interpret și compozitor român, este cel care semnează regia spectacolului concert Pisici. Învață să cânte la chitară în timpul liceului și face parte din trupa de umor Patrula 0, unde îl cunoaște pe Bobi Dumitraș, viitorul coleg din trupa Fără Zahăr. Între 1999 și 2004 activează în trupa de teatru Ludic, la Casa de Cultură a Studenților din Iași. În 2001 înfiinţează trupa Fără Zahăr și debutează în cenaclul folk Moldavia. Primul album apare în 2003 și poartă titlul Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Urmează albumele Episodu’ 2 de la Dorohoi și Neamul lui Peneș Curcanul. Între 2004 și 2012 semnează, alături de Bobi, rubrica „Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde” în Suplimentul de cultură.

În 2004 o cunoaște pe Ada Milea, cu care va colabora în spectacolele-concert Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, Nasul, după N.V. Gogol, și Deliruri, după poeme de Ion Mureșan, reeditat ulterior cu titlul Alcool.

În 2005, Fără Zahăr a câştigat Discul de Aur pentru vânzările primului disc.

În 2007 debutează în calitate de compozitor al muzicii din spectacolul With a Little Help from My Friends de Maria Manolescu, în regia lui Radu Apostol, de la Teatrul Național Iași. Lucrează cu teatre din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara. În 2012 înființează formația de rock alternativ The Bread Pits.

„PISICI”,  un spectacol pus la cale de Fără Zahăr

Pisicile: Horia Butnaru, Cristina Florea, Cătălin Ștefan Mîndru,
Cosmin Panaite, Clara Popadiuc
Versuri: Bobi Dumitraș, Bobo Burlăcianu
Scenografie: Bobo Burlăcianu
Ilustrații: Ana Țăranu
Regie muzicală: Bobo Burlăcianu

Articolul precedentVIDEO Incendiu la o hală plină cu substanțe chimice, în cartierul Burdujeni
Articolul următorSucevenii Cozmiuc și Tudosă, argint la dublu rame la Campionatul Mondial de la Plovdiv