În continuarea consultărilor cu mediul de afaceri, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a acceptat invitația la dialog a reprezentanților Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

În cadrul întâlnirii cu proprietarii de hoteluri, care a avut loc luni, 13 decembrie a.c., la Hotelul Intercontinental, a fost realizată o radiografie a ultimului an și au fost stabilite prioritățile pentru 2022.

„Mulți miniștri au stat în fața industriei și au promis. Însă, de această dată, nevoile sunt ascultate cu adevărat și mai mult decât atât, sunt înțelese. Din acest motiv, vreau să stabilim obiective realizabile, care să poată fi concretizate în cel mai scurt timp cu putință. Așa cum ați văzut, chiar după prima întâlnire cu industria, proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță a fost imediat pus pe circuitul de avizare și sper ca săptămâna aceasta să fie adoptat. A fost un deziderat asupra căruia am convenit împreună și, totodată, o primă acțiune pe care o puteți lua ca exemplu pentru modul în care vreau să se desfășoare lucrurile”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.

În perspectiva anului viitor, dialogul a vizat actualizarea cadrului legal și adoptarea unor norme pentru a facilita înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), așa cum este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și problematica forței de muncă calificate din această industrie.

„Este o realitate că industria ospitalității se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat, iar pandemia a agravat și mai mult situația. Această forță de muncă trebuie recuperată și, pentru că România are resursele umane necesare, trebuie să  înceapă programe de profesionalizare. Prin urmare, o soluție viabilă, care trebuie aprofundată, este învățământul dual. Avem nevoie de o implicare la fel de activă din partea tuturor actanților economici din HoReCa, pentru a stabili modul în care acest obiectiv poate fi îndeplinit”, a mai precizat Constantin-Daniel Cadariu.

În încheiere, ministrul a anunțat că va continua seria de întâlniri cu reprezentanții mediului privat din București și, mai mult decât atât, va extinde programul de consultări la nivel regional, în următoarele două luni, pentru a putea identifica și acele deficiențe care afectează activitatea industriei ospitalității de pe plan local.

Articolul precedentMinistrul economiei Florin Spătaru: “Tranziția către o economie verde este principalul obiectiv al Guvernului României în atragerea de bani europeni”
Articolul următorMinistrul Constantin-Daniel Cadariu a avut prima întâlnire regională cu reprezentanții mediului de afaceri din județul Suceava