Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, a cântărit vineri dimineață ghiozdanele mai multor elevi de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava. Cel mai ușor ghiozdan avea trei kilograme, iar cel mai greu aproximativ opt kilograme.

Gabriela Mihai a venit, încă de la prima oră a dimineții, în curtea unității școlare împreună cu kinetoterapeutul sucevean Daniel Irimia și două studente de la Kinetoterapie. Înarmată cu un cântar, șefa Inspectoratului Școlar a verificat greutatea ghiozdanelor mai multor elevi. Aceasta a constatat că unele ghiozdane cântăreau foarte mult, unii dintre elevi ajungând să care în spate chiar și opt kilograme.

Potrivit kinetoterapeutului Daniel Irimia un ghiozdan trebuie să cântărească maxim zece la sută din greutatea elevului. Toate ghiozdanele verificate depășeau cu mult această limită.

„Un rucsac ar trebui să aibă, la fetiţe, aproximativ 600 de grame, până la un kilogram băieţii, începând din clasa zero, şi încet-încet să urce câte jumătate de kilogram până în clasa a IV-a, astfel încât pentru băieţi ar trebui să aibă maxim trei kilograme şi pentru fete două kilograme şi jumătate”, a declarat Daniel Irimia.

Mulți dintre copii erau însoțiți de părinți, tocmai pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să-și care singuri rucsacurile pline cu manuale, auxiliare, caiete și penare.

Prin această acțiune, inspectorul școlar general își dorește ca părinții să fie atenți la alegerea ghiozdanelor, iar cadrele didactice să găsească soluții pentru ca o parte din manuale să fie lăsate la școală.