Adriana Lorena Bîrleanu, fostul șef al Centrului Medical Județean Suceava, subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar.

Astfel,  procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a medicului specialist sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenție, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obținerea de droguri de mare risc prin folosirea unei rețete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei rețete medicale falsificate (două fapte din care una în formă continuată) și trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare și deținere.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în perioada ianuarie – mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu , în calitate de medic-șef în cadrul Centrului Medical Județean (C.M.J.) Suceava, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la mai mulți pacienți (cadre M.A.I. sau persoane înscrise în evidențele C.M.J. Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiți de aceasta pentru: a întocmi și elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale și a fișelor medicale, eliberarea unor rețete medicale și  eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

Potrivit procurorilor, la data de 13 februarie 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a falsificat un document medical, prin aceea că făcut unele mențiuni contrare realității și a omis cu știință să menționeze diagnosticele reale în ceea ce privește examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

În intervalul februarie 2015 – mai 2018, Bîrleanu a prescris 244 rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care 3 membri de familie) aflați în evidența scriptică a C.M.J. Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor.

Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal.

Procurorii mai arată că, în ziua de 19 iulie 2018, Bîrleanu a obținut medicamente  cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.În acel moment aceasta era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

La data de 11 septembrie 2017, ea a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani și alte bunuri (medicamente) ce aparțin inculpatei precum și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne  în privința sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și  asigurătorii dispuse în cauză.

Articolul precedentIncendiu în localitatea Voitinel provocat de un copil de 11 ani
Articolul următorUn autoturism răsturnat și două persoane la spital, după ce un șofer a intrat într-o depășire riscantă FOTO