Sărbătoare importantă în data de 20 februarie, în calendarul ortodox din țara noastră.

Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei, mare sfânt vindecător, este sărbătorit luni, 20 februarie 2023 în calendarul bisericesc.

Sfantul Lein a trait in timpul imparatului Heraclie (641-668). A fost episcop in Catania, din insula Sicilia. El se ingrijea neincetat de saraci si bolnavi. La un moment dat si-a facut aparitia in Catania, vrajitorul Eliodor. Acest vrajitor insela poporul cu diferite inchipuiri. Va fi prezent si la o Liturghie, unde va face diverse vraji. In urma acestui fapt, Sfantul Leon il va lega cu unul din capetele omoforului si il va duce in piata orasului. Aici va porunci sa se faca un foc mare si va intra in el impreuna cu vrajitorul Eliodor. Sfantul Leon va iesi din foc nevatamat, in timp ce vrajitorul a fost ars cu desavarsire. A pastorit multi ani episcopia Cataniei, aducand la credinta multe persoane si ajutand pe multi, fara sa tina seama daca sunt crestini sau nu. Dupa trecerea sa la cele vesnice, moastele sale au fost asezate in Biserica „Sfanta Lucia“.

Troparul Sfantului Leon, episcopul Cataniei

Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale Adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Leon, roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, face pomenirea:

– Sfantului Mucenic Sadoc si a 128 de Sfinţi care au murit impreuna cu dansul;
– Sfantului Agaton, episcopul Romei;
– Sfantului Cuvios Visarion;
– Sfantului Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
– Cuviosului Plotiu.

Maine, 21 februarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Timotei.

Sursă text: CreștinOrtodox.ro 

Articolul precedentUn „cocktail infecţios” circulă printre școlari și copiii de grădiniță – avertisment fără precedent al medicilor români
Articolul următorSingurul aliment care urmează să se IEFTINEASCĂ masiv pe rafturile magazinelor din România – Care e motivul