Șapte suceveni vindecați de infecția cu COVID 19 au donat plasmă, care se va administra pacienților critici infectați confirmați cu COVID 19.

În cursul zilei de joi, la solicitarea prefectului județului, Alexandru Moldovan, a avut loc o ședință tehnică cu conducerea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Suceava, în care dr. Pilat Maria-Antoaneta, directorul centrului de transfuzie, a prezentat modalitatea de recoltare de sânge și de plasma de convalescent COVID 19.

În ceea ce privește recoltarea de plasmă de convalescent COVID-19 se face prin donare standard. Până joi au fost șapte donatori, dar centrul are programări în zilele următoare, astfel încât se apreciază că numărul acestora va crește semnificativ.

În ceea ce privește modalitatea recoltării de plasmă prin plasmafereză, analiza conducerii centrului arată că este necesară asigurarea unor condiții suplimentare de logistică și personal.

În acest sens, autoritățile publice sanitare și administrative vor întreprinde demersurile necesare pentru suplimentarea personalului cu un post de medic și unul de asistent pentru sectorul de plasmafereză, precum și de identificare a unor soluții legate de atragerea de fonduri pentru amenajarea unei locații și asigurarea unor echipamente suplimentare necesare acestei operațiuni.

„Facem precizarea că, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava a înaintat cererea la Institutul Național de Hematologie Transfuzională București, iar autoritățile publice județene susțin demersurile efectuate” a precizat Prefectura Suceava.

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava continuă campania de recoltare de plasmă convalescent COVID-19 prin metoda standard, și face apel la concetațenii infectați și vindecați, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru donare ( vârsta, stare de sănătate bună, absența comorbiditaților) să vină la centru pentru a dona plasmă și sânge.

Menționăm că le sunt necesare: biletul de externare din spital, testul pozitiv RT-PCR pentru Covid 19 și testul negativ.

„Urmare a activității centrului, în săptamâna următoare vor fi disponibile primele unități de plasmă de convalescent COVID-19 pentru pacienții din Suceava. Facem apel din nou la respectarea cu strictețe a regulilor de igienă recomandate de autorități pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați”, a transmis Prefectura Suceava.