După 7 ore de luptă cu focul, pompierii suceveni au reusit să stingă incendiul de la clădirea în care se află Prefectura și Consiliul Județean.

Dispozitivul de stingere a fost format din 18 autospeciale de stingere, (13 din cadrul ISU și alte 5 de la serviciul voluntar pentru situații de urgență) și 5 autoscări, informează ISU Suceava. Incendiul, sesizat la ora 9 dimineața, a fost lichidat în jurul orei 15.50.

”La 8.55 a fost anunțat incendiul. Am ajuns imediat, pentru că Palatul Administrativ se află la mai puțin de 1 kilometru de unitatea noastră. Flăcările au fost localizate în prima oră și s-au mai manifestat în jur de două-trei ore. De durată a fost însă operațiunea de îndepărtare a elementelor de construcție afectate de foc. Vorbim de un acoperiș de pe o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați, din lemn, cu construcții din zidărie în interior. Această operațiune a durat foarte mult, deoarece trebuia îndepărtată toată tabla și răscolit pentru a găsi eventualele scântei ascunse”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Cauza producerii incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava nu a fost încă stabilită de anchetatori, cercetările vor fi reluate mâine dimineață, au transmis pompierii ISU Suceava.

În clădirea Palatului Administrativ Suceava funcționează Prefectura și Consiliul Județean, iar în urma incendiului mai multe birouri au fost distruse de flăcări. Au fost afectate, inclusiv mai multe încăperi folosite de Serviciul de Telecomunicații Speciale și de Serviciul Român de Informații care se aflau la etajele II și III. În birourile respective se aflau servere, dar și documente care conțin informații cu caracter secret.

 

”Nu pot să rămân fără reacție în fața unei imagini, prezentată în „buclă”, și care s-a transformat, pentru o parte a publicului, în „eticheta” intervenției.
Atunci când prezinți o singură autoscară din cele 15 CINCISPREZECE autospeciale care se aflau la fața locului. Atunci când vânezi sincope și nu cauți obiectivitate în prezentarea situației per ansamblu. Atunci generezi un FALS.
Vedem o autoplatformă, care pentru un timp nu a avut presiune suficientă la apă. Dar nu vedem alte 2 autoscări și alte 13 autospeciale de stingere care, la momentul respectiv, refulau TONE întregi de apă și inundau, la propriu, atât din exterior, dar mai ales DIN INTERIOR, Palatul Administrativ.
Misiunea cea mai importantă a fost cea care era departe de ochii avizi ai camerelor de luat vederi, unde flăcările au fost împiedicate să coboare spre etajele inferioare ale clădirii. A fost LA INTERIOR, de unde zeci de colegi au ieșit după ore întregi negri de fum și uzi până la piele, tremurând de frig, flămânzi și cu gurile uscate de sete…
Dar „banda” camerelor de luat imagini s-a consumat cu o singură autospecială… Nu a mai rămas nimic și pentru „vinovații de serviciu”… Acolo s-au tras concluzii, tot în „buclă”, și s-a rezumat întreaga intervenție de mare amploare…
Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte. Și noi știm lucrul acesta. Dar mai știm că ceea ce s-a prezentat ca o mare problemă, nu a contat în contabilitatea intervenției, pe care am dus-o la bun sfârșit.
Suntem simpli oameni, am mărturisit de nenumărate ori acest lucru. Dar dăm TOTUL atunci când plecăm în misiune. Și vă asigurăm că n-am precupețit niciun efort, pentru ca să salvăm restul clădirii. Ceea ce am și reușit!
Îi îmbrățișez pe colegii mei și le sărut obrazul, care a fost scuipat, pe nedrept în multe din comentariile din spațiul public… Dincolo de funinginea întinsă pe față, ochii lor trebuie să rămână senini și cu privirea sus.

Felicitări, dragi colegi! Sunt mândru de voi! Sunt mândru că fac parte din familia #PompierilorMilitariSuceveni!” , a scris pe pagina sa de Facebook purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

 

Sursa: Realitatea de Suceava