Postul de televiziune Realitatea Plus se află în posesia unor documente de o importanță majoră pentru justiție și viața politică din România. Documentele conțin dovezi de netăgăduit privind corupția la cel mai înalt nivel institutional al statului român. 

În atenția membrilor CNA,

Doamnelor, domnilor membri ai Consiliului Național al Audiovizualului,

Postul de televiziune Realitatea Plus se află în posesia unor documente de o importanță majoră pentru justiție și viața politică din România. Documentele conțin dovezi de netăgăduit privind corupția la cel mai înalt nivel institutional al statului român. Cum se strâng banii la partide în perioada electorală, cum sunt îndreptați banii către anumite instituții de presă, cum se fac presiuni pentru ca sume importante să fie canalizate către satisfacerea unor interese politice – toate acestea sunt dovedite de documentele care ne-au parvenit.

Evident, este de datoria noastră să difuzăm aceste documente, să le dezbatem și să atenționăm justiția privind existența lor. Unul dintre rolurile presei este acela de a devoala încălcările legii de către liderii politici ai țării. Iar documentele noastre, semnate de minștri, președinți de Consilii județene și parlamentari arată grave încălcări ale legilor statului, în detrimental democrației și al cetățenilor României.

Ne adresăm Dumneavoastră, ca reprezentanți ai Statului Român, votați de Parlament și trimiși ai tuturor partidelor politice parlamentare în Consiliul Noțional al Audiovizualului să apărați interesul public în domeniul serviciilor de programe audiovizuale, să ne asigurați că demersul nostru este pe deplin justificat.

De ce facem acest lucru? Pentru că nu mai dorim să fim amendați pe nedrept, pentru că nu mai dorim ca asupra noastră să fie aruncată vreo anatemă. Nu mai putem să fim judecați cu unități de măsură separate de ale altor instituții de presă, nu se poate ca la discutarea unor reclamații venite la CNA să știm deja ce va spune fiecare membru al Consiliului – în funcție de interesele partidului care l-a propus la CNA – și cum va vota sancționarea Realitatea Plus.

De aceea vă solicităm să ne spuneți, într-un termen rezonabil, dacă putem difuza și dezbate documentele pe care le avem, în condițiile în care mulți dintre cei care apar în acele înscrisuri sunt acuzați de corupție și nu răspund solicitărilor noastre de a ne trimite puncte de vedere sau de a fi prezenți în emisiunile noastre. Cum facem în cazurile în care deținem documente, avem dovezi, dar persoanele care trebuie să răspundă unor eventuale acuzații nu o fac și ignoră solicitarea de a participa la emisiuni sau de a ne trimite măcar un răspuns scris? În schimb, aceste persoane fac reclamații la CNA iar Realitatea Plus este amendată drastic, desi aducem dovezi că am trimis solicitări acelor persoane. 

Acest lucru ne determină uneori să nu mai difuzăm subiecte, să le întârziem, deși ele sunt de interes public. CNA pare să încurajeze un astfel de comportament al oamenilor politici, plătiți din banii statului și trimiși în funcții prin votul cetățenilor. Tăcerea politicului este încurajată și pedepsită de Dumneavoastră. Considerăm că este o modalitate perversă de a cenzura presa.

Nu mai dorim să fim amendați pe nedrept. Banii pe care îi plătim grație “dărniciei” Dumneavoastră sunt în prezent blocați, în condițiile în care Justiția ne-a dat de multe ori dreptate, iar acele sume se întorc în conturile Realitatea Plus. În loc să fie folosiți pentru dezvoltarea postului, pentru retehnologizare, pentru plata salariilor, pentru deplasări, acei bani – proveniți din audiența respectabilă pe care o avem datorită profesionalismului redacției Realitatea Plus, continuă să rămână blocați, în condițiile în care CNA-ul trebuie să fie și un factor important în dezvoltarea presei audiovizuale.

Cu alte cuvinte, așa cum presa este considerată câinele de pază al democrației – și suntem mândri de acest renume, ne dorim ca membrii CNA să nu fie percepuți drept hingheri ai democrației.

Așteptăm un răspuns din partea dumneavoastră la întrebarea „Cum facem în cazurile în care deținem documente, avem dovezi, dar persoanele care trebuie să răspundă unor eventuale acuzații nu o fac și ignoră solicitarea de a participa la emisiuni sau de a ne trimite un răspuns scris?” Până când vom primi răspunsul la întrebarea noastră, NU vom difuza acele documente, deși publicarea lor este în interesul major al telespectatorilor! Vă solicităm să nu fiți parte a apărării unor fapte grave, flagrante, de corupție.

Dacă doriți, putem să și participăm la o întâlnire publică, în plenul CNA, în care să discutăm acest subiect foarte important pentru mass media din România!

Cu respectul cuvenit, Redacția Realitatea PLUS.

 

Articolul precedentAnca Alexandrescu, despre interviul cu Elena Udrea: „Nu putem să stăm pasivi și să vedem că se aplică o dublă măsură în justiție, în funcție de nume”
Articolul următorDoctorița acuzată că lua mită de la bolnavii de cancer, a amânat tratamentul unui bolnav până când acesta primea un împrumut de la CAR