Rata şomajului în ţara noastră a scăzut în primul trimestru al anului la 5,3%, fiind cu 0,5 puncte procentuale mai mică faţă de cea din ultimul trimestru al lui 2023, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

În primul trimestru din 2024, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a fost de 64,2%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi şi la persoanele din mediul urban. Rata de ocupare a tinerilor a fost de numai 19,9%. Analistul economic Aurelian Dochia subliniază că actualul context este favorabil forţei de muncă şi va menţine şomajul la cote relativ scăzute.

Aurelian Dochia: La nivel global este o perioadă favorabilă pentru forţa de muncă datorită faptului că pe termen lung avem scăderea populaţiei şi scăderea numărului de persoane în vârstă de muncă. Deci în următorul deceniu cel puţin cred că va fi o cerere de forţă de muncă, mai degrabă nu va putea să fie satisfăcută. Nu există un pericol mare de creştere a şomajului, în niciun caz la nivelurile pe care istoric şomajul le-a atins în unele ţări din Europa şi chiar şi în România. Dar există nepotriviri structurale în ceea ce priveşte pregătirea forţei de muncă.

Aurelian Dochia spune că vorbim şi de o deficienţă a sistemului de învăţământ, dar şi a orientării profesionale şi că este nevoie de întărirea unui sistem de pregătire a tinerilor la locul de muncă.

Articolul precedentICCJ: Nereguli în dosarul Revoluției
Articolul următorDocument exploziv: Florian Coldea, consilierul premierului Albaniei. Edi Rama, implicat într-o rețea de droguri și trafic de persoane. Anca Alexandrescu: Lucrurile merg și către o zonă de MAFIE