Primăria Suceava susţine prelungirea gratuităţii la încărcarea standard a autovehiculelor electrice şi introducerea unui tarif de 1,44 lei/ unitate la încărcarea ultrarapidă a acestor autovehicule atât pentru persoane, cât şi juridice, a anunţat, miercuri, viceprimarul Lucian Harşovschi.

El a spus că gratuitatea pentru încărcarea autovehiculelor electrice înmatriculate în municipiul Suceava expiră la data de 29 martie, dar Primăria Suceava a introdus în dezbatere publică un proiect ce prevede prelungirea până la 1 ianuarie 2025 a gratuităţii la încărcarea standard şi tariful de 1,44 de lei/ unitate la încărcarea ultrarapidă.

O decizie finală în ceea ce priveşte proiectul de reglementare a utilizării staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice amplasate pe domeniul public al municipiului Suceava se va lua luna viitoare.

Harşovschi a precizat că propunerea municipalităţii este de prelungire a gratuităţii pentru persoanele fizice care au domiciliul şi au înmatriculat autovehiculul electric sau plug-in hibrid pe raza municipiului Suceava, iar încărcarea se va face în baza cardurilor de încărcare eliberate de serviciul de specialitate din cadrul primăriei.

O unitate de încărcare corespunde unui kWh încărcat, iar accesul la staţiile de încărcare rapidă amplasate pe domeniul public al municipiului Suceava se va face în baza unei aplicaţii ce va fi disponibilă în sistemele de operare Android şi iOS, cu achitarea contravalorii tarifului ce se instituie pentru serviciul de încărcare a autovehiculelor electrice şi plug-in hibrid.

Deţinătorii de autovehicule electrice au parcare gratuită, taxe şi impozite 0, iar cei cu maşini hibride au reducere cu 50% la taxe şi impozite.

În municipiul Suceava sunt 28 de staţii de încărcare, date în funcţiune în anul 2018 prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, dintre care 14 staţii standard cu o putere de încărcare de 7,2 kW şi 14 staţii rapide cu o putere de încărcare de 22 kW, şi alte 14 puncte de încărcare ultrarapide montate prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

În urmă cu un an a fost depusă la Administraţia Fondului pentru Mediu documentaţia pentru amplasarea altor 30 de puncte de încărcare similare.

Anul trecut, costurile au fost de 303.499 lei la staţiile de încărcare standard şi 163.094 de lei la cele ultrarapide.

Până în prezent, Primăria Suceava a emis carduri de încărcare pentru 84 de persoane juridice (90 de maşini electrice şi 13 maşini hibrid) şi 151 de persoane fizice (135 maşini electrice şi 19 maşini hibrid).

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentBanca Națională recomandă Guvernului să oprească programul „Noua Casă”
Articolul următorBărbatul care a lovit o femeie peste fund cu palma, dus la penitenciar