Președintele României, Klaus Iohannis, a înmânat Cetății de Scaun a Sucevei Drapelul României.

Ceremonia s-a desfășurat în curtea interioară a cetății. Drapelul a fost înmânat de un grup de plăieși îmbrăcați în costume tradiționale bucovinene. A urmat un moment emoționant în care președintele a ținut un discurs și a vorbit despre importanța unității.

” Sunt bucuros și emoționat că mă aflu astăzi aici împreună cu dumneavoastră în Cetatea de Scaun a Sucevei, pentru a cinsti impreună Marea Unire. Pentru a serba împreună Centenarul. Serbăm o sută de ani de când Bucovina și-a regăsit țara, România. Astăzi Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric. Astăzi, pentru o zi Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României…

În spiritul hotărârilor istorice de acum o sută de ani vă invit să privim Marea Unire, nu ca pe o moștenire cuvenită sau ca un dar al istoriei binemeritat.Trecerea la al doilea Centenar al modernității noastre comune trebuie să fie mai degrabă asumării unei mari responsabilități. Îi cinstim cu adevărat pe marii noștri înaintași, contribuind la rândul nostru la proiectul unei Românii care avansează prin valori și aspirații europene, o patrie dreaptă pentru toți cetățenii săi, fără descriminare sau excepții,  o țară demnă de marele ei potențial pe măsura aspirațiilor noilor generații…

Bucovina de astăzi înțelege spiritul marilor sacrificii, al proiectelor și deciziilor de  acum un secol. Suceava aniversează Centenarul Unirii cu România prin proiecte concrete de dezvoltare locală…Așa cum probabil știți eu provin dintr-o cetate ca cea a Sucevei, care nu a putut fi cucerită timp de secole, pentru că libertatea și prosperitatea comunităților s-au bazat întotdeauna mai degrabă pe libertatea cetățenilor, pe cinstea conducătorilor și pe integritatea magistraților, decât pe grosimea zidurilor fortificației.

Astăzi, românii le cer cu tărie demnitarilor țării să se ridice la același înalte standarde morale. Suntem împreună uniți ca în urmă cu o sută de ani, hotărâți în a ne apăra proiectul de societate, pe care ne-o construim de aproape trei decene.

O societate fără ziduri, deschisă, unită prin respectul democrației. O adevărată Cetate de Scaun a libertății și a drepturilor omului, funcționând prin domnia legii în folosul binelui comun. Îi salut pe cei care lucrează pentru o astfel de Românie, cu ei mă simt profund solidar!”, a spus Iohannis.

În cadrul ceremoniei președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, i-a oferit președintelui României placheta „Iancu Flondor” . De asemenea, primarul sucevei Ion Lungu i-a oferit președintelui medalia Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara.

La eveniment a participat și o delegație din Alba Iulia, formată din președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și primarul Mircea Hava. Cei doi au primit din partea Consiliului Județean Suceava un ghiveci cu pâmânt luat din Cetatea de Scaun a Sucevei.

Articolul precedentColiziune între un TIR și două autoturisme pe raza localității Salcea. O persoană a fost rănită FOTO
Articolul următorDouă persoane au ajuns la spital după ce au căzut de pe un pod, în albia unui pârâu