Polițiștii suceveni au emis primul ordin de protecție provizoriu pentru violență domestică. La nivelul județului Suceava, în primele zece luni ale anului 2018 au fost emise 88 de ordine de protecție.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În data de 4 ianuarie, polițiștii Postul de Poliție Arbore au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 39 de ani, din comuna Arbore, despre faptul că soțul ei de 43 de ani, este in stare de ebrietate și face scandal la domiciliu.

Individul,  în timp ce se afla în locuința sa, în stare de ebrietate, s-a certat cu soția lui și a lovit-o. La fața locului  a fost solicitată o ambulanță care a acordat îngrijiri medicale victimei și a transportat-o la Spitalul Municipal Rădăuți.

„Aplicând prevederile legale conform Ordinului nr. 146 din 11 decembrie 2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, a reieșit că există risc iminent asupra victimei, motiv pentru care s-a emis Ordinul de protecție provizoriu din 04 ianuarie prin care împotriva agresorului s-au stabilit pe o perioadă de 5 zile începând cu data de 04 ianuarie ca măsuri să părăsească temporar locuința și să păstreze față de victimă o distanță minimă de 500 metri. S-a luat legătura cu procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți în vederea respectării termenului de 24 de ore avut la dispoziției potrivit Legii 217/2003 republicată pentru înaintarea ordinului de protecție provizoriu către acesta în vederea confirmării”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Agresorul s-a ales cu dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,violență în familie”.

În primele 11 luni ale anului trecut, la nivel national, au fost sesizate 35.623 de infracțiuni din sfera violenței domestică (52,3 % în mediul urban și 47,7 % în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violențe” – 58,6%, urmate de „amenințare” – 7,25%, „abandon de familie” – 21,33% și „nerespectare a ordinelor de protecție” – 3,71%.

Articolul precedentIncendiu la o locuință din Dolheștii Mici. Proprietarul a fost găsit mort FOTO
Articolul următorDe astăzi se pot achita taxele și impozitele locale. Primarul Ion Lungu, primul plătitor