Federația Comunităților Evreiești din România a depus o plângere penală la poliție și a blocat o licitație după ce a constatat că Chivotul Sfânt al Sinagogii din Siret a fost înlocuit cu un fals, iar originalul a fost scos la o licitație din Israel.


Potrivit unui comunicat de presă, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a aflat cu stupoare și revoltă că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

„După cum sublinia președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost recent restaurat (vara anului 2016).

După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală”, se arată în comunicatul de presă transmis de FCER-CM.

Astfel, în cursul zilei de vineri, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret.

Totodată, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

„În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel”, se arată în același comunicat de presă.

Articolul precedentFostul șef al Postului de Poliție Vadu Moldovei, Florin Avrămiuc, condamnat la închisoare cu executare
Articolul următorO femeie a rămas fără bani și bijuterii după ce a fost înșelată prin metoda “regele Cioabă”