Peste 7.500 de spectatori la Zilele Teatrului „Matei Vișniec” Suceava

Peste 7.500 de spectatori au participat la spectacolele organizate în cadrul ediției din acest an a evenimentului Zilele Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.

Emoții, pasiune și dăruire, trupe de excepție, conferințe, mese rotunde, lansări de carte și dezbateri cu invitați de onoare, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, recitaluri de poezie, spectacole de comedie, tragedie, tragicomedie, spectacole de teatru-dans, musical, performance stradal și teatru mobil, toate s-au întâmplat pe parcursul a 15 zile, în cadrul evenimentului Zilele Teatrului „Matei „Vișniec” Suceava.

Zilele Teatrului Matei Vișniec au debutat și s-au încheiat cu un impresionant spectacol de mapping pe clădirea teatrului, cu tema Teatrul și democrația, realizat de Andrei Cozlac.

Organizată în perioada 16-30 mai 2019, ediția din acest an a festivalului l-a avut ca invitat de onoare pe dramaturgul Matei Vișniec.

În deschiderea oficială, festivalul s-a bucurat de prezența directorului Institutului Francez din Iași, Vincent Lorenzini, în calitate de reprezentant al Sezonului România-Franța, a vicepreședintelui Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, a Managerului Teatrului Național din Cluj, Mihai Măniuțiu, a trei directori de teatre de la Avignon: Alain Timár (Théâtre des Halles), Salvatore Caltabiano (L’Atelier Florentin) și Serge Barbuscia (Théâtre du Balcon), alături de Ion Lungu, primar al municipiului Suceava și Angela Zarojanu, consilier local, membru în Consiliul de Administrație al teatrului sucevean. Evenimentul a fost moderat de Carmen Veronica Steiciuc, Directorul General al TMMVS.

Tot în deschiderea festivalului, a fost decernat Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Concursului Național de Dramaturgie „Matei Vișniec”, premiu oferit, ca în fiecare an, de Clubul Rotary Suceava Bucovina.

Tema festivalului din acest an a fost „Teatrul și Democrația”

În cadrul festivalului de anul acesta au avut loc importante conferințe de presă, dezbateri și mese rotunde care au fost susținute de invitați de seamă din Franța, Spania, Italia, Anglia și România.

Invitații dramaturgului Matei Vișniec au fost în acest an Sever Voinescu, redactor șef al prestigioasei reviste de cultură Dilema veche, împreună cu binecunoscutul teatrolog parizian George Banu, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, singurul român distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze și cu filozoful Andrei Cornea, eseist, istoric al artei, clasicist și publicist. Discursurile și poveștile lor deosebite din cadrul dezbaterilor pe care le-au susținut, au avut tematici diverse, de o mare însemnătate pentru lumea teatrului, cum ar fi: Teatrul și simbolurile sale, Teatrul și spiritul timpului, Comedia anticilor. Comedia zilelor noastre.

La dezbaterea Teatrul în cetate: şcoală a democraţiei şi dimensiune identitară a Europei, moderată de dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, întâlnire televizată, alături de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, au fost prezente nume importante ale culturii românești și franțuzești, cum ar fi: George Banu, teatrolog Paris, Mihai Măniuțiu, manager al Teatrului Național Cluj, Alain Timár, director al Théâtre des Halles din Avignon, Serge Barbuscia, director al Théâtre du Balcon din Avignon, dramaturgul și editorul Emile Lansman de la Bruxelles, Belgia, Evelio Miñano Martínez din Valencia, Spania, Jozefina Komporaly din Londra, Marea Britanie.

Muzică jazz și electro-acustică la Zilele Teatrului „Matei Vișniec” Suceava

Programul Zilelor Teatrului Matei Vișniec a inclus și o serie de concerte extraordinare cum ar fi: CT Project -Sunete Sculptate, concert electro acustic cu Cári Tibor, Concert The Tango Orchestra, muzică de teatru compusă de Cari Tibor, Concert de jazz cu Mircea Tiberian.

Printre invitații festivalului de anul acesta s-au aflat și 3 câștigători ai Premiilor UNITER 2019: Călin Ciobotari, cel mai bun critic de teatru, Richard Balint, cel mai bun actor pentru rol secundar, Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu și actriţa şi coregrafa Andrea Gavriliu, premiată pentru mişcare scenică, care a participat la Zilele Teatrului Matei Vișniec cu spectacolul de teatru dans Zic Zac.

Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu din anul 2000 și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de arte ale spectacolului din Europa. Renumitul actor a dăruit, în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec, două momente deosebite, prin recitalurile de poezie pe care le-a susținut: Domnule și frate Eminescu și Metanie Ție, Părinte!

Scripacrul de pe acoperiș, spectacol eveniment

Unul din spectacolele eveniment invitate în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec a fost Scripcarul pe acoperiș, un musical de Joseph Stein după povestirile lui Shalom Alecheim, regia Korcsmáros György de la Teatrul Regina Maria din Oradea, spectacol care a ajuns în fața publicului sucevean grație unei frumoase colaborări dintre două festivaluri importante din Suceava: Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019 și Festivalul dedicat Zilei Limbii și Teatrului Idiș.

Cei mai mici dintre admiratorii noștri au privit cu încântare și bucurie spectacolele pentru copii care s-au jucat pe scena teatrului din Suceava: „Alice în Oglindiria”– Teatrul pentru copii și tineret Luceafărul, „Tapis” – Théâtre de l’Echappée din Laval, Crina și păpușile vorbitoare cu spectacolul „Aventuri cu Bunicuța Julieta și prietenii săi” realizat de Crina Zvobodă, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” – Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava.

Peste 7.500 de spectatori

Maratonul de teatru a inclus 32 de spectacole în 58 de reprezentații, cu peste 200 de actori participanți, care au încântat ochii privitorilor în 14 locuri de desfășurare precum. Eforturile organizatorilor au fost răsplătite cu prezența a peste 7500 de spectatori, care au ales să se bucure de teatru pe parcursul a 15 zile pline de emoție și bucurie.

Articolul precedentPompierii militari din Vatra Dornei, cei mai buni din județ
Articolul următorPeste 6.500 de elevi vor susține, săptămâna viitoare, Evaluarea Națională