Peste 50 de percheziții au avut loc joi dimineață pe raza a opt județe și a municipiului București pentru destructurarea unor grupuri infracționale bănuite de cauzarea unui prejudiciu de 3 milioane euro. Indivizii ar fi prejudiciat cel puțin 500 de persoane.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au efectuat 51 de percheziţii domiciliare  pe raza județelor Suceava, Vâlcea, Mureș, Bacău, Argeș, Olt, Ilfov, Giurgiu, și în municipiul București, într-o cauză vizând destructurarea unui număr de cinci grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic.

Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada mai 2017 – noiembrie 2018, ar fi constituit cinci grupuri infracționale care ar fi procurat acte de identitate falsificate, emise de diferite țări din Europa. Ulterior, s-ar fi deplasat în Italia, Spania și alte state unde, folosind documentele falsificate, care conțineau datele reale sau false ale altor persoane și fotografiile membrilor grupării, ar fi obținut credite de la mai multe bănci.

Din activitatea infracțională a rezultat un prejudiciu de 3.000.000 de euro, 500 de persoane fiind prejudiciate.

Potrivit anchetatorilor, aşa cum se desprinde din descrierea activităţii infracţionale a fiecărei grupări, se poate identifica un tipar general de organizare a acestora în general pe următoarele paliere :

Palierul 1 este format din membrii grupării care au rolul de coordonator al activităţii infracţionale. Astfel, membrii acestui palier au avut rolul de a obţine, prin diferite modalităţi,  datele unor conturi bancare deschise în diferite ţări pe care le-au pus la dispoziţia autorilor fraudelor pentru a le folosi la comiterea infracţiunilor. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii acestui palier aveau rolul şi de a transfera şi ulterior retrage sumele de bani şi după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, remiteau sumele de bani către membri palierului 2.

Palierul 2 este format autorii efectivi ai fraudelor care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce sumele de bani erau transferate şi retrase.

Palierul 3 este format din suspecţii care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi alte ţări pe care le-au pus la dispoziţia grupării în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora.

93 de suspecți vor fi aduși pentru audieri la sediul DIICOT – B.T. Vâlcea.

Articolul precedentUn șofer a dat cu mașina peste un pieton, apoi a părăsit locul accidentului
Articolul următorDiplomă de Excelență pentru USV în cadrul Galei EduManager.ro