ANAF pregătește o schimbare semnificativă în sistemul de impozitare pentru o anumită categorie de români. Începând cu 1 iulie, veniturile acestor persoane vor fi taxate cu 70%, comparativ cu actuala cotă de 16%. Noua măsură se adresează celor care nu își pot justifica veniturile, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu doar 30% din sumele respective.

Detalii despre noua măsură fiscală

Noua cotă de impozitare va intra în vigoare la 1 iulie și se va aplica pentru deciziile de impunere emise de organele fiscale după această dată. Acest lucru implică faptul că nu va conta momentul în care au fost obținute veniturile sau când a început controlul asupra persoanelor vizate

Până la data intrării în vigoare a acestor prevederi, contribuabilii au posibilitatea să își declare veniturile și să își plătească obligațiile fiscale aferente, evitând astfel riscul de a fi taxați cu noua cotă majorată și de a suporta obligații fiscale suplimentare.

În contextul noii măsuri, ANAF a oferit și câteva clarificări importante. Veniturile din darurile de nuntă sau de botez sunt considerate neimpozabile și, prin urmare, nu vor fi supuse acestui nou impozit majorat. Cu toate acestea, există multe alte categorii de surse de fonduri care trebuie declarate pentru a nu intra sub incidența noilor reglementări fiscale.

Motivația noi măsuri fiscale

Această măsură vine în contextul în care evaziunea fiscală rămâne un fenomen larg răspândit în România, fiind estimată între 8% și 10% din PIB-ul țării, adică peste 30 de miliarde de lei. Prin implementarea acestui impozit majorat, autoritățile fiscale urmăresc să descurajeze practicile de ascundere a veniturilor și să îmbunătățească colectarea taxelor.

Românii care nu își pot justifica veniturile se vor confrunta cu o cotă de impozitare drastic majorată începând cu 1 iulie, de la 16% la 70%. Această schimbare este menită să reducă evaziunea fiscală și să îmbunătățească transparența fiscală, oferind totodată contribuabililor o perioadă de grație pentru a-și declara corect veniturile și a evita astfel noile sancțiuni.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentSe circulă pe o singură bandă pe Podul Prieteniei de la Giurgiu, până pe 7 iunie. Timpi de așteptare uriași: care este motivul
Articolul următorRăzvan Burleanu, președintele FRF, confirmă întâlnirile cu Coldea: fotbal în ruină, din cauza generalului negru