Nereguli pe bandă rulantă la azilele de bătrâni ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Trei sferturi dintre azilele de bătrâni administrate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăților nu au autorizație sanitară de funcționare și nici autorizație ISU. Cifrele au fost dezvăluite după controalele făcute de Prefectura Suceava.

Două comisii mixe au verificat legalitatea funcţionării căminelor de bătrâni din judeţul Suceava. Au fost verificate 18 obiective de asistență socială pentru persoane vârstnice. 11 dintre ele sunt administrate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Alte patru unități sunt în administrarea primăriilor și consiliilor locale din Rădăuți, Solca, Siret și Vatra Dornei. Celelalte trei unități sunt administrate de ONG-uri cu domeniu de activitate umanitar.

Cele două comisii au fost formate din reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al Judeţului Suceava, Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

Concluziile verificărilor au fost prezentate de Prefectură. Astfel, șapte dintre căminele Arhiepiscopiei dețin certificatul de acreditare eliberat de minister. Celelalte patru unități sunt în curs de acreditare. Totodată, două unități dețin licență provizorie de funcționare pentru serviciul social. Șapte au depus documentația în vederea obținerii licenței de funcționare pentru serviciul social. În schimb, două unități nu au întreprins demersuri în acest sens.

Opt cămine ale Arhiepiscopiei nu dețin autorizație sanitară de funcționare

Opt dintre căminele Arhiepiscopiei nu dețin autorizația sanitară de funcționare, doar 3 dintre ele fiind autorizate sanitar. Cinci dintre unităţile Arhiepiscopiei nu dețin nici document de înregistrare sanitar-veterinară. Doar patru unități sunt autorizate de DSVSA, iar două asigură hrana beneficiarilor prin contracte catering.

Un singur azil al Arhiepiscopiei deține autorizație de securitate la incendii. Două dețin autorizația ISU, dar documentul nu este vizat spre neschimbare. Opt unități nu dețin deloc autorizație ISU.

Toate cele 7 cămine aflate în administrarea unor primării și ONG-uri sunt autorizate sanitar și sanitar veterinar

Cele patru unități în administrarea primăriilor Rădăuți, Solca, Siret și Vatra Dornei dețin certificatul de acreditare eliberat de minister. La fel și cele 3 unități ale organizațiilor neguvernamentale.

Licență de funcționare pentru serviciul social are doar unitatea de profil din Vatra Dornei. Două unități sunt în curs de licențiere.

La Căminul pentru persoane vârstnice Solca licenţa de funcţionare provizorie a fost retrasă din cauza lipsei autorizației de securitate la incendiu.

Cele trei cămine de bătrâni în aflate în administrarea unor ONG-uri au licență de funcționare pentru serviciul social.

Toate cele șapte cămine aflate în administrarea unor primării și ONG-uri au obținut autorizațiile sanitare și sanitar veterinare.

Doar căminul de bătrâni din Vatra Dornei deține autorizație de securitate la incendiu, din cele 4 unități aflate în administrarea primăriilor și consiliilor locale. Unitățile aflate în administrarea primăriilor orașelor Solca și Siret au fost puse în funcțiune fără a se solicita obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar unitatea aflată în administrarea Primăriei Rădăuți nu deține autorizație de securitate la incendiu, însă are avizul de securitate la incendiu emis în baza proiectului de execuție, se precizează în raport.

Au autorizație ISU cele trei unități aflate în administrarea organizațiilor neguvernamentale umanitare.

La trei din unitățile aflate în administrarea primăriilor nu au fost identificate probleme deosebite care să intre sub incidența legislației din domeniul Muncii. În schimb, la Căminul persoane vârstnice din Rădăuți nu s-a făcut dovada inițierii de negocieri colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă. S-a mai constatat că acolo nu s-a acordat un spor la salariu pentru repausul săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica. În aceeași situație se află una dintre unitățile aflate în administrarea ong-urilor, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Sucevița.

Articolul precedentUn bărbat din Frasin s-a întâlnit cu un urs în timp ce se afla în pădure la cules de bureți
Articolul următorȚigări de aproape 60.000 lei, abandonate în pădure la Ulma