Muzeul de Istorie Suceava candidează la premiile Academiei Europene a Muzeelor

Muzeul de Istorie din municipiul Suceava Suceava a fost confirmat candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor pentru anul 2019.

Muzeul Bucovinei din Suceava a fost confirmat, pentru al doilea an consecutiv, candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor. În februarie, Muzeul Bucovinei şi-a depus candidatura pentru premiile EMA, la categoria DASA. La 26 mai 2019, doi reprezentanţi ai juriului EMA, Wim Van Der Weiden și Dirk Houtgraaf, au fost într-o vizită oficială la Suceava. Anul acesta aplicaţia depusă de Muzeul Bucovinei a fost dedicată prezentării Muzeului de Istorie. Cei doi juraţi EMA s-au întâlnit cu reprezentanţii Muzeului Bucovinei, au vizitat Muzeul de Istorie şi au solicitat clarificări şi infomaţii suplimentare faţă de cele prezentate în aplicaţia depusă.

În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, din diferite ţări ale Europei, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, luni, 17 iunie, printr-o adresă oficială, că este candidat confirmat pentru Premiile EMA, categoria DASA.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităţilor de învăţare, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, felul în care muzeul îşi prezintă poveştile, creativitatea proiectării expoziţiilor şi diversitatea programului de activităţi educaţionale. O atenţie deosebită se acordă medierii personale, a felului în care este creată legătura între vizitator şi muzeu, participării interactive a publicului în activităţile muzeului, cât şi modalităşilor de îmbinare eficientă a educaţiei muzeale cu distracţia.

Muzeul de Istorie Suceava, unul dintre cele mai moderne din țară

În aplicaţia depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei şi-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea, şi în mod special a prezentat aspectele care recomandă Muzeul de Istorie pentru acest premiu.

Muzeul de Istorie Suceava, obiectiv cultural din componența Muzeului Bucovinei, este la ora actuală unul dintre cele mai moderne din România, din punctul de vedere al conceptului muzeotehnic care îmbină povestea obiectelor de patrimoniu expuse cu creativitatea designului expoziţional şi tehnologia de vârf. Tabloul este completat de diversitatea programelor culturale şi a activităţilor de educaţie muzeală desfăşurate, determinând o interactivitate continuă a publicului cu instituţia muzeală.

Anunţarea câștigătorilor va avea loc în luna septembrie la Ljubljana – Slovenia, la întâlnirea EMA unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Articolul precedentPrime pentru absolvenții care se angajează după finalizarea studiilor
Articolul următorPeste 230 furturi din locuințe, în acest an, în județul Suceava