Bolile de inimă (bolile cardiovasculare) pot fi diagnosticate la orice vârstă și reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate la noi în țară. 

Principalele mituri referitoare la bolile cardiovasculare: 

1. Tinerii nu trebuie să-și facă griji cu privire la bolile de inimă! Este adevărat că grupele de vârsta de peste 65 de ani au o probabilitate mare de a dezvolta patologii cardiovasculare, însă 4-10% dintre atacurile de cord apar la persoanele cu vârsta sub 45 de ani, predominant la bărbați. Prevenția nu trebuie aplicată atunci când există deja o problemă, bazele sănătății se pun încă din copilărie ceea ce ar trebui să ne responsabilizeze și să ne determine să adoptam un stil de viață sănătos chiar daca nu ne încadrăm în grupul de vârstă expus riscului de a dezvolta o anumită patologie. Schimbările aduse stilului de viață de astăzi construiesc fundația pentru o inimă mai sănătoasă în viața ulterioară.

2. Este normal să am hipertensiune arterială după o anumită vârstă! Tensiunea arteriala tinde să crească pe măsura înaintării în vârstă, însă această tendință „normală”  nu înseamnă că este ceva bun pentru organism. Tensiunea arterială apare consecutiv unor modificări ai perților arterelor, aceștia devenind rigizi, determină un efrot suplimentar al inimii pentru a pompa sange. Apare astfel un cerc vicios ce poate fi prevenit sau ameliorat printr-un regim igieno-dietetic și/sau tratament adecvat. Deoarece hipertensiunea arteriala nu produce în general simptome evidente, consultul medical regulat cu măsurarea tensiunii arteriale mai ales după vârsta de 45 de ani sunt elemente esentiale în prevenția și depistarea precoce a hipertensiunii arteriale.

Citește continuarea pe realitateamedicală.net
Articolul precedentActualizări de securitate pentru WhatsApp
Articolul următorEXPLOZIA unei butelii a afectat 16 apartamente în Vatra Dornei