Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, invitată la emisiunea „Legile Puterii”, a precizat, miercuri seară, că Legea salariului minim și a pensiei este în jur de 23%, ceea ce „este foarte grav”, potrivit acesteia. În plus, expertul a afirmat că există o serie de nereguli care produc aceste nedreptăți în ceea ce privește majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie.

„Partidele nu se iubesc, nu se urăsc. Ele trebuie să aibă un interes comun, interesul țării, interesul cetățeanului român. Ele trebuie să continue o activitate de îmbunătățire, de dezvoltare a țării, nu să se tot atace unii pe alții.

(…) Această valoare există la baza unor calcule pentru cei care au ceva peste stagiul minim și se creează o cârpire a nedreptății. Nenorocirea este alta, că în Legea nr.127 nu se vorbește de reconstituirea unor drepturi salariale, ținând cont de faptul că o serie de societăți care au dispărut, au dispărut cu documentație. Oamenii nu au de unde să le obțină. Pentru perioada în care nu li se regăsesc salariile, se va valorifica salariul minim pe economie. Nu este corect.

A existat o lege a salarizării, care era unică, era o lege englezească. Era o lege care oferea ceea ce au magistrații și celelalte structuri socio-profesionale protejate din România, adică asigură evoluție salarială, predictibilitate și un calcul corect al plății muncii. Este o serie de lucruri care sunt sărite, care sunt ocolite, care produc aceste nedreptăți și rupturi și care nu își găsesc sens.

Ele trebuiesc regândite și repuse în funcție, mai ales Legea Salarizării, care are trei salarii minime. Este o aiureală, pentru că salariul minim este unic și este la baza de calcul al drepturilor salariale, iar diferențele se pot face prin trepte de salarizare, ori prin sporuri. Altfel, se face iar o nedreptate. Legea salariului minim și a pensiei este în jur de 23%, este foarte grav.

Soluția temporară pentru o situație instalată nu poate fi corectă, pentru că situația în sine trebuie respectată, nu temporară, că ea există. (…) Nu se ia istoric cum s-a ajuns la aceste indemnizații, care nici nu au fost înghețate ca pensiile și salariile”, a precizat Dorina Barcari, la Realitatea PLUS.

Articolul precedentEuropa, îngrijorată de rata scăzută de vaccinare din România
Articolul următorKlaus Iohannis, avertisment sumbru: „Ne confruntăm cu scumpiri în lanț”