Lectoratul român de la Cernăuți, număr triplu de cursanți față de anul trecut

Lectoratul de limbă română al USV de la Cernăuți a început cel de-al cincilea an de existență cu un număr triplu de cursanți față de anul trecut.

Miercuri, 19 septembrie 2018, a avut loc deschiderea cursurilor la Lectoratul de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) din cadrul Universității Naționale Yurii Fedkovici din Cernăuți (UNYF). Lectoratul a fost înființat în baza unui acord de cooperare între cele două instituții de învățământ superior. Acesta este cel de-al cincilea an de existență al lectoratului.

Pentru anul universitar 2018-2019 sunt înscriși până în prezent 91 de cursanți, dintre care 58 sunt începători. Cursanții provin în majoritate din rândurile cadrelor didactice și ale studenților Universității Cernăuți. Numărul lor s-a triplat față de începutul anului universitar 2017/2018, atunci când erau doar 30 de înscriși. Cifra de anul trecut a crescut ulterior la 80 de persoane. La finalul anului, unii dintre cursanți au participat la sesiunea anuală de evaluare a competențelor lingvistice în limba română. 19 dintre ei au fost declarați admiși.

Cursurile sunt asigurate de asistent univ. dr. Gina Puică și distribuite pe nivele de la A1 la C1, conform Cadrului European de Referință. Cursurile de limbă și cultură română sunt completate de ateliere de traduceri (ucraineană-română). Cursanților avansați le este dedicat și un seminar de limbă, cultură și civilizație românească. De-a lungul celor două semestre, vor avea loc și activități extra-curriculare, printre care aplicații practice în România, vizite ghidate în regiunea Cernăuți, manifestări științifice și culturale menite să consolideze și să aprofundeze cunoștințele și competențele cursanților.

Tot în data de 19 septembrie, Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan (foto stânga), aflat la încheierea misiunii diplomatice la Cernăuți, a transmis lectoratului „un mesaj de felicitare pentru activitatea de promovare a limbii și culturii române la instituția de învăţământ superior din Cernăuți”.

Articolul precedent19 persoane care munceau la negru, depistate de inspectorii ITM Suceava
Articolul următorRezultatele admiterii de toamnă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava