Liderul judeţean al PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, spune că există interese ca bugetul să nu fie adoptat în acest an, în mod deosebit din partea celor care fac speculaţii pe evoluţia cursului valutar, curs care ar creşte dacă s-ar întârzia adoptarea acestuia.

În opinia lui Stan, referirea la nivelul investiţiilor făcută de liderul PNL Florin Cîţu reprezintă un pretext ce ar putea favoriza interesele speculatorilor.

„De aceea se invocă tot felul de pretexte pentru blocarea bugetului. În acest context, nivelul investiţiilor invocat de domnul Cîţu este exact un asemenea pretext, care ar sluji intereselor speculatorilor. Numai că domnia sa nu are dreptul moral să vorbească despre acest subiect, al investiţiilor, având în vedere că în bugetul dumnealui de anul trecut propunea investiţii de 5,9 % din PIB (mai mic cu 13% faţă de cât s-a alocat acum), din care s-au investit efectiv doar 55,9 miliarde lei, mai puţin cu -5,5% decât banii alocaţi pentru 2021 şi cu – 20 faţă de investiţiile prevăzute pentru 2022”, a arătat Stan, potrivit unui comunicat transmis de PSD Suceava.

El consideră că actualul ministru de finanţe a introdus în buget ”proiecte mature”, care se pot realiza, nu să rămână doar pe hârtie.

„Spre deosebire de anul trecut, ministrul Finanţelor a introdus în buget proiecte mature care se vor realiza în mod concret. Asta pentru că dorim să avem investiţii reale, nu investiţii pe hârtie cum s-au făcut de către guvernul condus de domnul Cîţu. Din acest punct de vedere, domnia sa nu are dreptul să comenteze acest aspect, având în vedere că guvernul său a realizat cu 20% mai puţine investiţii decât cele prevăzute pentru 2022. Proiectele de investiţii care se pot face în mod real în 2022 sunt în valoare de 6,71% din PIB, respectiv 88,8 miliarde lei. Dacă vor fi accelerate şi alte proiecte în prima parte a anului, atunci cu certitudine se va asigura finanţarea suplimentară la prima rectificare bugetară. Însă ideea principală este să alocăm doar pentru ceea ce se face, nu doar de dragul de a aloca bani, pentru a da bine pe hârtie”, a spus Stan.

Potrivit senatorului social-democrat, oamenii doresc să ştie pentru ce se cheltuiesc baii din bugetul naţional şi de aceea dezvoltarea ţării trebuie să se facă eficient şi transparent.

”Ne interesează dezvoltarea ţării într-un mod eficient, onest, concret şi pentru că ne dorim ca românii să vadă în mod real pe ce s-au cheltuit banii lor, contribuind prin aceasta la creşterea economică a României şi a stabilităţii economice a cetăţenilor. 

Sursa: Realitatea de Suceava