Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică(DSP) Suceava au efectuat, în luna ianuarie, 68 de controale, care au vizat efectuarea de controale igienico-sanitare în unităţile de învăţământ preuniversitar şi de antepreşcolari, în chioşcurile din incinta acestora în care se comercializează elevilor produse alimentare şi în unităţile de catering care distribuie mâncare elevilor şi copiilor din unităţile de învăţământ preuniversitar.

În cadrul acţiunii pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare asigurate în cantinele şcolare au fost efectuate 16 controale.

Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale o amendă şi un avertisment. Amenda în valoare de 800 de lei a fost aplicată  pentru nerespectarea asigurării controlului şi a înregistrării temperaturii de funcţionare a spaţiilor frigorifice destinate depozitării produselor alimentare perisabile.

Avertismentul a fost dat pentru nerespectarea verificării de către cadrele sanitare medii din unităţile de învăţământ preşcolar cu bloc alimentar, a condiţiilor de recoltare şi păstrare timp de 48 ore la temperatura de funcţionare a frigiderului de probe alimentare din meniul servit copiilor.

Pe lângă acțiunile tematice, au avut loc 544 de controale care au vizat obiective din categoria aliment și nonaliment.

„Dintre obiectivele din categoria nonaliment controlate enumerăm: o sursă locală proprie de alimentare cu apă potabilă, trei unităţi de cazare hotelieră, nouă pensiuni turistice, patru unităţi de mediu (pentru soluţionarea unor sesizări referitoare la nerespectarea normelor de igienă în zonele de locuit), un service auto, două secţii de fabricare ferestre din termopan, o secţie de fabricare ambalaje pentru încălţăminte, 23 unităţi de desfacere produse cosmetice, cinci unităţi de frizerie, coafură, manechiură, pedichiură, 128 utilizatori profesionali de produse biocide, 23 cabinete de medicină de familie, patru cabinete medicale ambulatorii, 18 cabinete stomatologice, un laborator de analize medicale, două laboratoare de radiologie dentară și șapte unităţi sanitare cu paturi”, a precizat Dinu Sădean, șef al Serviciului Control în Sănătăte Publică din cadrul DSP Suceava.

La obiectivele din categoria aliment au fost efectuate 185 de controale la: doi producători şi ambalatori, un distribuitor şi transportator, 101 retaileri, 70 unităţi din sectorul seviciilor alimentare, 11 producători primari de produse alimentare care vând direct consumatorului final.

„În cadrul unei notificări înregistrată prin sistemul rapid de alertă au fost efectuate controale pentru suplimentul alimentar „Lipostop capsaicina + crom” cu neconformităţi de calitate, în vederea depistării şi retragerii acestuia de la comercializare. Cu ocazia controalelor efectuate, produsul notificat nu a fost găsit la comercializare la noi în județ”, a precizat Dinu Sădean.

Articolul precedentCod galben de ceață pentru mai multe localități din județul Suceava
Articolul următorDoi bătrâni au fost accidentați mortal în municipiul Câmpulung Moldovenesc, la diferență de câteva minute