foto arhiva

Un copil de 11 ani a provocat un incendiu de vegetație uscată pe aproximativ șapte hectare, în localitatea suceveană Voitinel. Misiunea pompierilor a fost una dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul.

La fața locului au intervenit pompieri de la Garda de Intervenție Vicovu de Sus și de la Detașamentul Rădăuți, sprijiniți de patru servicii voluntare pentru situații de urgență din Voitinel, Bilca, Gălănești și Horodnic de Sus, cu un total de opt autospeciale de stingere. Incendiul a afectat vegetația uscată de pe o suprafață totală de aproximativ șapte hectare (din care, pe două hectare se afla o plantație de salcâmi, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor). Pompierii au stabilit că flăcările au pornit de la un foc făcut în aer liber. Un băiat de 11 ani din localitate a dat foc la niște reziduri menajere și flăcările s-au extins. Polițiștii au întocmit în cauză dosar privind infracțiunea de distrugere din culpă.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit la 43 de situații de urgență, din care 26 de intervenții SMURD, 11 intervenții pentru localizarea și lichidarea unor incendii și alte 6 misiuni specifice. Din cele 11 incendii, 8 au izbucnit la vegetație uscată, urmare a unor focuri deschise în spații deschise. A ars vegetația uscată de pe o suprafață totală de peste 11 hectare. Astfel, militarii, împreună cu lucrători ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru lichidarea acestor incendii în localitățile: Dornești (500 mp), Fălticeni (15.000 mp), Voitinel (70.000 mp), Negostina (10.000 mp), Horodnic de Sus (5.000 mp), Solca (60 mp), Capu Codrului (3.000 mp) și Bilca (10.000 mp).

De asemenea, echipaje ale pompierilor militari suceveni s-au deplasat în sprijinul colegilor de la ISU Botoșani, care s-au confruntat luni, în intervalul a doar trei ore, cu 13 incendii izbucnite la gospodării și terenuri agricole din localități botoșănene.

„În ultimele zile au crescut îngrijorător arderile vegetaţiei uscate şi sunt semne că acestea nu se vor opri, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire şi a eforturilor susţinute ale autorităților.Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic). Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic”, a declarat Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava.

Articolul precedentBermas Suceava a realizat anul trecut un profit net de 1,64 milioane de lei
Articolul următorȘefa Centrului Medical al IPJ Suceava trimisă în judecată pentru luare de mită, fals intelectual și trafic de droguri de mare risc